W Charsznicy – kapusta w roli głównej

W Charsznicy (woj. małopolskie) 4 marca odbyło się spotkanie dla producentów kapusty poświęcone uprawie, nawożeniu, ochronie i doborowi odmian. Organizatorem wydarzenia była firmy Enza Zaden Poland, a współorganizatorami firmy Intermag i DowDuPont.

Bernard Zioło, reprezentujący firmę Enza Zaden mówił o doborze odmian kapusty głowiastej białej w zależności od rynku zbytu. Prelegent zwrócił uwagę na mieszańca Strukta F1, cenionego ze względu na uniwersalność przeznaczenia, w zależności od terminu zbioru – kwaszenie lub zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Predeco F1 i Verdeco F1 o małych główkach (do 2,5 kg) polecane są do zaopatrzenia sieci supermarketów.

– W tym sezonie hodowca wprowadzi na rynek odmianę Vertex F1 (TCA 529 F1), która szybko tworzy twardą główkę a potem przez dość długi okres ją powiększa, co znacznie wydłuża okres jej zbiorów i stawia ją w segmencie odmian o uniwersalnym przeznaczeniu. Zbiór można prowadzić zarówno w monecie gdy główki osiągną 1 kg, jak również wtedy gdy ich masa wynosić będzie 3 kg – informował prelegent. Kreacja może być wykorzystana jako uprawa poplonowa. Odmiany Compass F1 i Cheers F1, o ok. 90-dniowym okresie wegetacji tworzą główki o masie 3−4 kg, które zbywane są na rynku warzyw świeżych. Z kolei Pronca F1 i Sorka F1 to propozycje do przechowywania.

Tomasz Motyka, przedstawiciel firmy DowDuPont mówił o nowych rozwiązaniach w ochronie kapusty przed szkodnikami prezentując informacje dotyczące wprowadzanego przez firmę na polski rynek środka ochrony roślin (w trakcie procesu rejestracji) zawierającego sulfoksaflor (Isoclast™ active – nazwa handlowa). Według prelegenta ta substancja czynna wyróżnia się szybkim działaniem w zwalczaniu szkodników, prowadząc w krótkim czasie (kilkunastu minut) po zabiegu do porażenia ich systemu nerwowego i układu mięśniowego. Sulfoksaflor, o szerokim spektrum działania, zostanie wykorzystany do zwalczania szkodników ssących, takich jak: mszyce, mączliki, zmieniki.

Jan Wcisło, specjalista ds. upraw warzywnych w firmie Intermag prezentował temat dolistnego dokarmiania i stymulacji wzrostu warzyw kapustnych. W najwcześniejszych fazach rozwojowych roślin oraz w produkcji rozsady J. Wcisło polecał zastosowanie preparatu Rootstar, który poprawia ukorzenienie roślin. We wczesnych fazach rozwoju roślin niezbędny jest fosfor (preparat Growon), który wspomaga budowę systemu korzeniowego. W okresie rozwoju liści konieczne jest zapewnienie roślinom zbilansowanego dokarmiania nawozami NPK z mikroelementami (seria Plonvit), a w czasie formowania główek należy dostarczyć potas (Plonvit Kali i Kalprim) oraz wapń (Optycal, Wapnovit). W uprawie kapusty ważną rolę odgrywają takie pierwiastki jak magnez i siarka, bor czy mangan. Prelegent zwrócił uwagę także na stosowanie biostymulatorów, które stymulują naturalną odporność roślin na stresowe czynniki abiotyczne (Optysil i Tytanit) oraz biotyczne (Fosfyn). J. Wcisło informował także o szkodliwości nicieni glebowych w uprawie wielu gatunków warzyw. Ich rozwojowi i bytowaniu sprzyjają m. in. ograniczone możliwości zwalczania, wzrost intensywności produkcji, warunki pogodowe, bark płodozmianu. – Stosowanie biopreparatu Bactim Receptor (zawierające grzyby mikoryzowe i saprofityczne oraz promieniowce) pozwala znacząco ograniczyć liczebność populacji nicieni – informował prelegent.

– Polska jest największym producentem kapusty w UE. W światowej produkcji tego warzywa nasz kraj plasuje się na piątej pozycji (za Chinami, Rosją, Ukrainą i USA). W światowym eksporcie warzyw kapustnych zajmujemy czwartą pozycję – informował prof. dr hab. Edward Kunicki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, rozpoczynając wykład dotyczący agrotechniki uprawy warzyw kapustnych. Aby uzyskać jak najlepszy plon, jakościowy i ilościowy należy zastosować długoletnią strategię, obejmującą dwa etapy: ● zabezpieczenie najwyższej jakości środków produkcji (odpowiednia odmiana, materiał siewny, rozsada, nawozy, środki ochrony roślin, biostymulatory, itp.); ● prawidłowe przygotowanie pola. Profesor wiele uwagi poświęcił omówieniu etapów produkcji kapusty, obejmujących wybór stanowiska i płodozmian, produkcję rozsady, nawadnianie i żywienie roślin.


Fot. Prof.  Edward Kunicki, Jan Wcisło, Bernard Zioło

Tekst i fot. Joanna Klepacz-Baniak

Więcej informacji wkrótce na łamach naszych czasopism.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCeny jabłek w Serbii. Ile kosztują polskie?
Następny artykułGrupa Truskawkowa – podsumowania i plany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.