Z oferty odmian bobu

Polscy konsumenci najchętniej wybierają odmiany bobu o dużych nasionach (o masie 1000 dojrzałych technologicznie nasion – ok. 2600-4000 g). W ofertach firm nasiennych znajdują się też odmiany o intensywnie wybarwionych, mniejszych nasionach.

Aby przedstawić aktualną ofertę odmian bobu, zwróciłam się do przedstawicieli funkcjonujących na polskim rynku firm nasiennych z prośbą o polecenie maksymalnie trzech odmian na nadchodzący sezon.

Alseed
Aquadulce (hodowla Bakker Brothers) to bardzo wczesna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym75 dni, przeznaczona do uprawy przyspieszonej pod osłonami i w nieosłoniętym gruncie. Nasiona można wysiewać w lutymi na początku marca w mnożarkach lub w okresie późniejszym bezpośrednio do gruntu. Rośliny osiągają wysokość 90 cm, strąki długości 20-25 cm zawierają od 5 do 7 dużych nasion w kolorze jasnoseledynowym.

Witkiem-Manita (hodowla Holland  Select) to bardzo wczesna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym ok.  75 dni. Przeznaczona jest do uprawy  przyspieszonej pod osłonami oraz  w nieosłoniętym gruncie. Rośliny osiągają  wysokość ok. 130 cm, strąki o długości  ok. 20 cm zawierają przeciętnie  6 dużych, jasnych nasion. Odmiana jest  tolerancyjna na niskie temperatury.

Witkiem-Manita

Floraland (odmiany hodowli Pieterpikzonen)
Figaro to wczesna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 85 do 90 dni. Wyhodowana została z przeznaczeniem do wiosennej uprawy pod osłonami i w nieosłoniętym gruncie na potrzeby rynku warzyw świeżych oraz jako surowiec do mrożenia i konserwowania. Rośliny o wysokości 105- 115 cm silnie się krzewią. Strąki osiągają długość powyżej 20 cm i wypełnione są co najmniej 5 białokremowymi nasionami, bez czarnych znamion. Masa 1000 świeżych nasion wynosi ok. 1730 g. Odmiana odznacza się dobrą trwałością nasion po zbiorze.

Figaro

[NEW_PAGE]Topbob to bardzo wczesna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 85 do 90 dni. Polecana jest szczególnie producentom specjalizującym się w uprawach na zbiór przyspieszony. Topbob toleruje krótkotrwałe ochłodzenia – do –4-5oC. Rośliny osiągają wysokość od 90 do 110 cm, tworząc 4 do 5 pędów. Odmiana kwitnie bardzo intensywnie przez cały okres wegetacji, jednak strąki wiązane są tylko w części dolnej rośliny. Strąki są długie, wypełnione dużymi białokremowymi nasionami, bez czarnego znamienia. Masa 1000 dojrzałych fizjologicznie nasion wynosi ok. 1640 g.

Hodowla Roślin Snowidza
Bolko to średnio późna odmiana polecana do uprawy na potrzeby rynku warzyw świeżych oraz jako surowiec do przetwórstwa. Rośliny są wysokie, tworzą od 8 do 12 strąków zawierających po 3 do 5 dużych, beżowych nasion. W fazie dojrzałości konsumpcyjnej strąk osiąga długość 12-15 cm. Masa 1000 nasion dojrzałych technologicznie wynosi 3300-3600 g.

Hangdown Biały to średniopóźna odmiana polecana do uprawy na potrzeby rynku warzyw świeżych oraz jako surowiec do przetwórstwa. Rośliny są wysokie, tworzą od 8 do14 strąków zawierających po 3 do 5 dużych, białoseledynowych nasion. W fazie dojrzałości technologicznej strąk osiąga długość 12-17 cm. Masa 1000 suchych nasion wynosi 1400-2000 g, a dojrzałych technologicznie 3000-3500 g.

KHNO Polan
Bartek to średnio wczesna odmiana polecana do uprawy na potrzeby rynku warzyw świeżych oraz jako surowiec do przetwórstwa. Przydatna jest do uprawy przyspieszonej pod osłonami oraz w nieosłoniętym gruncie. Rośliny o niesamokończącym typie wzrostu są wysokie z 2, 3 pędami. W szerokich, wygiętych strąkach znajduje się od 4 do 5 nasion z białym znaczkiem. Średnia masa 1000 świeżych nasion wynosi ok. 4000 g, a dojrzałych fizjologicznie 1800-2000 g.



Bartek

PlantiCo
Bizon to odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 70-75 dni. Przeznaczona jest do uprawy na potrzeby rynku warzyw świeżych oraz jako surowiec do mrożenia. Rośliny o wysokości od 70 do 90 cmtworzą strąki o długości 14- 17 cm, wypełnione 2-5 bardzo dużymi, jasnozielonymi nasionami z jasnoszarym znaczkiem.Masa 1000 nasion dojrzałych technologicznie wynosi około 4400 g.

Bartom to średniowczesna odmiana przeznaczona głównie do uprawy na potrzeby rynku warzyw świeżych, nadaje się również do konserwowania. Rośliny o wysokości od 90 do 100 cm tworzą długie, proste strąki z dużymi, białozielonymi nasionami. Masa 1000 dojrzałych technologicznie nasion wynosi ok. 3700 g.

PNOS w Ożarowie mazowieckim
Dragon to wczesna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym od 75 do 80 dni. Polecana do uprawy z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych oraz jako surowiec do przetwórstwa. Samokończące rośliny o zwartym pokroju osiągają wysokość od 100 do 120 cm. Szerokie, równomiernie dojrzewające strąki o długości od 13 do17 cm są półwzniesione do zwisających. Znajduje się w nich od 3 do 5 owalnych jasnokremowych nasion z jasnym znaczkiem. Masa 1000 suchych nasion wynosi 1800-2000 g.

Dragon

„Spójnia”
Bachus to wczesna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym od 90 do 100 dni. Przeznaczona jest do uprawy na potrzeby rynku warzyw świeżych oraz jako surowiec do przetwórstwa. Rośliny o sztywnej łodydze i niesamokończącym typie wzrostu osiągają średnią wysokość od 85 do 90 cm. Długie i szerokie strąki zawierają średnio 5 dużych, lekko spłaszczonych nasion z jasnym znaczkiem. Liczba strąków na roślinie wynosi zwykle powyżej 10 szt. Masa 1000 nasion w dojrzałości technologicznej wynosi ok. 3800 g, a suchych – 1600-2000 g.

Bonus to średnio wczesna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 95 dni. Polecana jest do uprawy jako surowiec do przetwórstwa oraz do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych. Rośliny o niesamokończącym typie wzrostu osiągają wysokość od 90 do 100 cm. Strąki są proste do lekko wygiętych o długości ok. 16 cm zawierają 4-5 wąskoeliptycznych, dużych nasion. Masa 1000 nasion w dojrzałości technologicznej wynosi ok. 3500 g, a suchych ok. 1500 g.

Bolero to wczesna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym od 90 do 100 dni. Polecana do uprawy na potrzeby rynku warzyw świeżych oraz jako surowiec do przetwórstwa. Rośliny o sztywnych łodygach osiągają wysokość 95 cm. Strąki są bardzo długie i zawierają po 4-6 kulistych do szerokoeliptycznych, kremowych nasion. Masa 1000 nasion dojrzałych technicznie wynosi ok. 4000 g, a suchych od 1600 do 2000 g.

Opracowała
Aleksandra Czerwińska-Nowak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWybitny Eksporter
Następny artykułAgrotech na półmetku

2 KOMENTARZE

  1. Nie wiem jakie odmiany sadzono kiedyś (powiedzmy 15 lat temu) ale tamten bób smakował wyśmienicie a te dzisiejsze są bez smaku

  2. Masa 1000 nasion odmiany Figaro jest o wiele wyższa niż podaje autorka. Prawdopodobnie chodziło o wysuszone, dojrzałe nasiona.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.