Kukurydza cukrowa pozwala zarobić

Szacuje się, że Polak zjada rocznie 0,5 kg kukurydzy cukrowej, ale widać trend wzrostowy. Coraz chętniej sięgamy po kolby oraz przetwory z kukurydzy. Producenci, którzy uprawiają to mało popularne jeszcze w naszym kraju warzywo przyznają, że można na nim zarobić lepiej niż na wielu innych popularnych roślinach ogrodniczych.

Ekologicznie w tunelach foliowych

Uprawa warzyw o krótkim okresie wegetacji w nieogrzewanych tunelach foliowych – to zdaniem Moniki Mrowińskiej z miejscowości Łopatki koło Łasku (woj. łódzkie) sposób na uzyskanie dobrych efektów w ekologicznym gospodarstwie.

Metody uprawy szalotki

Szalotka jest cebulą powszechnie uprawianą w różnych strefach klimatycznych. W wielu krajach Dalekiego Wschodu i Afryki zajmuje wiodącą pozycję wśród warzyw cebulowych. W porównaniu z cebulą zwyczajną ma krótszy okres wegetacji, lepiej się przechowuje, ale wytwarza mniejsze główki (zwykle o średnicy 40–50 mm). Jednak na wielkość cebul szalotki można wpływać przez dobór odmiany, a także metody i warunków uprawy.

Cebula dała zarobić

Ostatnie lata są bardzo zmienne jeśli chodzi o opłacalność cebuli. W roku ubiegłym po zbiorach jej ceny były na granicy opłacalności produkcji, ale w tym sezonie można odrobić straty. Mała podaż cebuli sprawiła zaskakujący wzrost ceny.

Uprawa marchwi w pigułce

Marchew jest jednym z ważniejszych gatunków warzyw produkowanych w Polsce. Powierzchnia jej uprawy w naszym kraju wynosi około 30 tys. ha (w 2010 r., według FAO, wynosiła 27 970 ha). Przeważająca część zbiorów przeznaczana jest na zaopatrzenie rynku krajowego, ale warzywo to ma również znaczenie eksportowe.

Koszty produkcji ogórków

Opłacalność produkcji ogórków jest bardzo zmienna. Czynnikami wpływającymi na to, ile zostaje w portfelu po zakończeniu uprawy tego warzywa są, między innymi, przemyślane zakupy środków produkcji oraz cena ogórków.

Szparagi od A do Z

Ekonomika produkcji szparagów, zasady zakładania i nawadniania szparagarni oraz możliwości ochrony plantacji tych warzyw przed chorobami i szkodnikami to zagadnienia, o których dyskutowano podczas XVIII Konferencji Szparagowej, zorganizowanej w marcu w Sielinku w Wielkopolsce przez Polski Związek Producentów Szparaga, Katedrę Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Urząd Marszałkowski Województwa Poznańskiego oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Kapusta pekińska na wiosnę i jesień

Planując uprawę kapusty pekińskiej w okresie wiosennym lub letnio-jesiennym należy podjąć przed jej rozpoczęciem kilka ważnych decyzji. Najważniejsza dotyczy doboru odpowiedniej odmiany, dobrze i wiernie plonującej oraz przystosowanej do konkretnych warunków pogodowych, które są odmienne w poszczególnych terminach produkcyjnych. Oferta rynkowa obejmuje długą listę odmian, stale modyfikowaną oraz wzbogacaną. Różnią się one wczesnością, przeznaczeniem, smakiem, wartością odżywczą, odpornością na patogeny i zaburzenia fizjologiczne, trwałością przechowalniczą, a także cechami morfologicznymi — wysokością i kształtem główek oraz ich wewnętrznym wybarwieniem.

Rzodkiewkowy potentat

Gospodarstwo Edyty i Andrzeja Litwińczuków w miejscowości Słotwina k. Świdnicy (woj. dolnośląskie) wyspecjalizowane jest w produkcji rzodkiewki. Rodzinna tradycja uprawy tego warzywa sięga lat 70. Wówczas w sezonie oferowano ok. 300 tys. pęczków tego warzywa. Dziś produkcja jednego dnia sięga aż 200 tys. pęczków. Ta skala czyni gospodarstwo wiodącym w uprawie rzodkiewki nie tylko w kraju, ale także w Europie.

Fundamenty plonu kalafiora jesiennego

O możliwościach znalezienia nabywcy decyduje jakość wyprodukowanych kalafiorów. A zależy ona od wielu czynników – doboru odmian, właściwej agrotechniki oraz warunków meteorologicznych w danym roku uprawy.