• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościDymkowa przechowalnia

Dymkowa przechowalnia

Cebulowe Sympozjum zorganizowane pod koniec minionego roku w Holandii z okazji 70-lecia istnienia firmy Broer B.V. było okazją do wysłuchania wielu ciekawych wykładów. Ponadto organizatorzy zaplanowali zwiedzanie obiektów, w których odbywa się suszenie, przechowywanie, sortowanie i konfekcjonowanie dymki. Grupa uczestników z Polski została zaproszona na to wydarzenie przez firmę Bejo Zaden.

Firma Broer B.V. to znany na świecie producent dymki, z którą firma Bejo Zaden współpracuje od lat. Uroczystość 70-lecia działalności spółki zorganizowano w siedzibie firmy Broer w holenderskiej miejscowości Creil. Wśród ponad 400 uczestników byli producenci cebuli z różnych stron świata. Podczas uroczystego otwarcia głos zabrali Siem Beers, dyrektor Broer B.V. oraz Gerrit de Groot z firmy De Groot en Slot. Prelegenci opowiedzieli o powstaniu firmy i przybliżyli jej historię oraz rozwój.

Dymka z pola do przechowalni

Po obiekcie firmy Broer B.V. polską grupę oprowadzał Kamil Szulc, odpowiedzialny za przyjęcie i nadzór nad dymką do czasu sprzedaży. Podkreślał on, że największe zainteresowanie dymką jest wiosną, dlatego w tym okresie firma musi tak zorganizować prace, żeby na czas móc zrealizować wszystkie zamówienia, a dymka z tej firmy trafia aż do 40 krajów.

Grzegorz Pastuszka – dyrektor Bejo Zaden Poland oraz Kamil Szulc – pracujący w firmie Broer B.V.
Grzegorz Pastuszka – dyrektor Bejo Zaden Poland oraz Kamil Szulc – pracujący w firmie Broer B.V. – A. Andrzejewska

Kamil Szulc informował, że do produkcji dymki konieczny jest wysiew nasion w dużym zagęszczeniu – 80–100 kg nasion/ha (ok. 22 mln nasion/ha). Tak gęsty siew jest konieczny, żeby uzyskać drobne cebule. Jest to skomplikowany proces. Gęsty wysiew powoduje, że jest duże ryzyko porażenia przez choroby. Zbiory świeżej dymki wynoszą 50–100 t/ha. Firma dysponuje zapleczem do przechowywania – ok. 16 tys. skrzyniopalet o pojemności 1 t. Cebula jest zbierana od końca lipca do końca września. Gotowego produktu sprzedają ok. 15 tys. t.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

1,8 ha pod dachem

W trakcie przechowywania dymki utrzymywana jest temperatura na poziomie 5°C. Ważna jest także odpowiednia wentylacja.
W trakcie przechowywania dymki utrzymywana jest temperatura na poziomie 5°C. Ważna jest także odpowiednia wentylacja. – fot. A.Andrzejewska

Spółka Broer B.V. w miejscowości Creil ma swoje hale magazynowe, przechowalnie i miejsce, z którego wysyłana jest dymka. Pierwsza hala, od której rozpoczęliśmy zwiedzanie to miejsce do którego plantatorzy dowożą dymkę zebraną z pola. Z pól położonych w sąsiedztwie firmy cebula dowożona jest luzem na przyczepach, a z dalszych odległości w skrzyniopaletach tirem. Rozładunek dymki dostarczonej luzem odbywa się do kosza przyjęciowego, z którego jest przesiewana na sitach, żeby wstępnie odsiać zanieczyszczenia, a następnie jest pakowana do skrzyniopalet. Tak przesiana dymka trafia następnie do suszarni. Firma Broer B.V. dysponuje jedną z największych suszarni kondensacyjnych na świecie. Proces suszenia odbywa się w ten sposób, że cebula jest schładzana zimnym powietrzem, które po ogrzaniu się jest wykorzystywane do suszenia. Czas suszenia zależy od jakości dostarczonej cebuli i wynosi ok. 5 dni. Przed przechowywaniem dymka jest sortowana. W minionym roku przesortowanie 14 tys. skrzyń zajęło tylko 3 miesiące. Wstępne sortowanie ma kilka celów, jednym z nich jest oszczędność miejsca, ponieważ odsortowywane są największe cebule – o średnicy powyżej 24 mm, które trafiają do sprzedaży. Ponadto cebule o rozmiarze 21–24 mm – zwłaszcza wczesnych odmian – są kierowane do preparowania (czyli traktowania wysoką temperaturą – 28,5°C – przez 2–4 miesięcy). Kamil Szulc informował, że w przypadku cebuli ekologicznej dymka traktowana jest temperaturą do 40–42°C przez 2–3 dni w celu zniszczenia szkodników. Pozostałe – w rozmiarze 8–21 mm – przewożone są do chłodni. To wstępne posortowanie ułatwia w późniejszym czasie logistykę związaną z przygotowaniem konkretnych zamówień. Sposób ten pozwala przyspieszyć prace, ponieważ np. sortownik jest w stanie przesortować już 30 t/godz. tej wstępnie przesortowanej cebuli, a bez sortowania wstępnego wydajność ta wynosiła tylko 10 t/godz.

Po przechowaniu sortowanie

Stanowiska do sortowania dymki.
Stanowiska do sortowania dymki – fot. A.Andrzejewska

W chłodni po przewiezieniu dymki z suszarni stopniowo (o 0,5°C dziennie) obniżana jest temperatura do ok. 5°C. Cebula w trakcie przechowywania jest intensywnie wentylowana. Niektóre odmiany w czasie przechowywania tracą nawet 25% swojej masy. Gdy przychodzi zamówienie na konkretną odmianę, jest ona przewożona z chłodni do hali, w której jest podnoszona temperatura do 22°C. Następnie cebula trafia na sortownik, na którym usuwane są również zanieczyszczenia (za pomocą strumienia powietrza odwiewane są resztki szczypioru i luźnych łusek), żeby precyzyjnie posortować ją na dalszym etapie. Po sortowaniu dymka jest zaprawiana i ponownie suszona, ale już chłodnym powietrzem, a następnie jest pakowana. Od momentu wyjęcia z chłodni dymka powinna w dość krótkim czasie trafić do odbiorcy, bo jeśli byłaby przetrzymywana zbyt długo, to wznowi wzrost. Dziennie są w stanie przesortować i zapakować ok. 200 t dymki. Firma dysponuje maszynami, za pomocą których może pakować worki od 200 g do 25 kg lub w big bagach o pojemności 1 t.
Niestety mimo, że zamówienia są wysyłane z wyprzedzeniem, zdarzają się opóźnienia w dostawach spowodowane przez różne sytuacje, np. awarie, przestoje w transporcie związane m.in. ze światami Wielkanocnymi czy majowym weekendem.

Aleksandra Andrzejewska

Czytaj więcej na ten temat w numerze “Warzywa” nr 2/2020 – strony 75-76

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl