PolecaneJak zarabiać więcej na produkcji warzyw?

Jak zarabiać więcej na produkcji warzyw?

HR Kalinowa to gospodarstwo o powierzchni 500 ha. Przy tak dużej skali upraw identyfikacja zagrożeń ze strony patogenów i wykonanie zabiegów w gwarantującym ich skuteczność terminie to duże wyzwanie. Od dwóch lat w podejmowaniu decyzji dotyczących ochrony upraw pomaga w gospodarstwie system monitoringu chorób i szkodników oparty na danych ze stacji meteorologicznej Metos i trzech pułapek feromonowych.

W Kalinowej produkowane są głównie ziemniaki (150 ha), ale także warzywa: cebula
(ponad 40 ha), kapusta biała i czerwona (25 ha) oraz seler (15 ha), które sprzedawane są do firmy Agrosad, zaopatrującej sieci handlowe. W gospodarstwie uprawia się także zboża i kukurydzę. Od dziesięciu lat HR Kalinowa posiada certyfikat GlobalG.A.P., a od dwóch lat także certyfikat systemu jakości GRASP.

Sławomir Przybyłek, prezes HR Kalinowa

Sławomir Przybyłek – prezes HR Kalinowa podkreśla, że w ochronie upraw przed chorobami i szkodnikami przez lata kierował się systematycznym monitorowaniem roślin oraz własną wiedzą i doświadczeniem. W 2018 r. zdecydowano się w gospodarstwie na wdrożenie systemu monitoringu i sygnalizacji chorób oraz szkodników firmy Agro Smart Lab i od tego czasu decyzje ochroniarskie opiera niemal całkowicie na powiadomieniach tego systemu. Do prognozowania zagrożeń system wykorzystuje dane z zainstalowanej na polach gospodarstwa stacji meteorologicznej Metos (temperatura powierza gleby, wielkość opadów, długość zwilżenia liści i wilgotność powietrza) oraz pułapek feromonowych iMetos iScout z aparatem do zdalnej oceny szkodników i podłogą lepową. Jedna z pułapek feromonowych w gospodarstwie dostosowana jest do monitorowania śmietki kapuścianej, natomiast w dwóch pozostałych feromony zmieniane są w zależności od pory roku i występujących w tym czasie zagrożeń. Pułapki te służą w Kalinowej do obserwacji wylotów tantnisia krzyżowiaczka, piętnówki kapustnicy, rolnicy zbożówki. Urządzenia te są zasilane panelem słonecznym i baterią.

Dane pogodowe i te dotyczące szkodników są zbierane i przesyłane do firmy Agro Smart Lab, gdzie zostają przetworzone przez precyzyjne modele matematyczne przewidujące z kilkudniowym wyprzedzeniem ryzyko wystąpienia zagrożenia. Informacje o przewidywanej infekcji lub pojawie szkodnika są przekazywane mailowo i wiadomością SMS użytkownikowi systemu.


Stacja meteorologiczna Metos z pułapkami feromonowymi Pessl, a – stacja zbierająca dane klimatyczne, b – sztuczny liść, c – pułapka feromonowa

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

 – Dzięki systemowi monitoringu wykonujemy zabiegi tylko wtedy, gdy jest to koniczne, co przekłada się na mniejsze zużycie środków ochrony roślin i produkcję zdrowszej żywności. W ziemniaku udało nam się np. wyeliminować średnio dwa zabiegi w roku, co przy naszej skali produkcji oznacza oszczędności rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych. W tym sezonie system monitoringu był też szczególnie przydatny w ochronie przed śmietką, będącą wyjątkowym problemem oraz przeciwko tantnisiowi – przekazywał S. Przybyłek.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl