Strona główna Hasło Ogrodnicze

Hasło Ogrodnicze

Hasło Ogrodnicze 3/2020

3/2020

Zagadnienia:

  • trendy współczesnego ogrodnictwa;
  • ekologia w produkcji ogrodniczej;
  • uprawa winorośli;
  • gatunki perspektywiczne w produkcji ogrodniczej;
  • rynek i prawo w ogrodnictwie;
  • notowania cen i owoców warzyw w kraju i na świecie;
  • zagrożenia i szanse rozwoju dla produkcji ogrodniczej.

Hasło Ogrodnicze 2/2020

2/2020

Nowy numer „Hasła Ogrodniczego” już w sprzedaży. A w nim:

  • jak walczyć z chwastami  – w sadzie, w jagodniku, w uprawie warzyw?
  • jak zwiększyć efektywność zapylenia i kto nam w tym pomoże?
  • jak założyć plantację szparagów i czy to się opłaca?

Hasło Ogrodnicze 1/2020

1/2020

W numerze m.in.:

OCHRONA KONIECZNA
WIOSNA NA PLANTACJI WINOROŚLI
CHOROBY WARZYW A ZMIANY KLIMATU
DYNIA – ŚWIETNY WYBÓR
MOJA WINNICA

Hasło Ogrodnicze 6/2019

6/2019

W numerze m.in.:

  • Rolnictwo zrównoważone
  • Biopreparaty mikrobiologiczne w uprawie roślin
  • Substancje czynne wycofywane z użycia na terenie UE
  • Miejsce produkcji ogrodniczej we współczesnym świecie

Hasło Ogrodnicze 4/2019

4/2019

W numerze m.in.:

  • Zmiana klimatu – pozorny problem czy proces?
  • Zbiór i przetwórstwo winogron
  • Suchodrzew jadalny, czyli jagoda kamczacka

Hasło Ogrodnicze 3/2019

3/2019

W numerze m.in.:

  • Szkodniki winorośli
  • Zbiory miodu, klimat i pastwisko pszczele
  • Kolcowój pospolity – perspektywy uprawy w Polsce

Hasło Ogrodnicze 2/2019

2/2019

W numerze m.in.:

  • Najgroźniejsze patogeny w uprawie warzyw
  • Cięcie i formowanie winorośli
  • Malina czarna w uprawie

Hasło Ogrodnicze 1/2019

1/2019

 

W numerze m.in.:

  • Gleba a współczesne rolnictwo
  • PORS 2019 – usunięte, dodane, zmienione, uzupełnione
  • Interesująca winorośl

 

Hasło Ogrodnicze

11/2018

Hasło Ogrodnicze nr 11/2018

  • W poszukiwaniu nowych rynków zbytu
  • Szacowanie potrzeb wodnych borówki po sezonie
  • Modliszki – czy w Polsce zaczyna się era nowego owada pożytecznego?
  • Róża – cenne źródło witaminy C i związków bioaktywnych

Ostatnie artykuły

Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w czerwcu. To o 6 pkt. proc. mniej niż w maju. Jednocześnie odnotowaliśmy spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W czerwcu więcej Polaków niż w maju (16% wobec 12%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki czerwca.

Webinarium Agroakademii BASF dla producentów pomidorów przemysłowych

W niedzielne popołudnie, tj. 5 lipca od 15:00, odbędzie się internetowe spotkanie Agroakademii Pomidorowej BASF, podczas którego można poznać sposoby ochrony roślin pomidorów, najnowsze rozwiązania w hodowli, przyjrzeć się plantacjom pod kątem zagęszczenia, zdrowotności, a także przeniesiemy Cię do Rosji, Turcji, Włoch, by poznać i ocenić kondycję tamtych upraw.

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?