Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
07.04.2015

„Nowa” roślina jagodowa

Szkółkarstwo | Wojciech Górka
Oliwnik baldaszkowy (Elaeagnus commutata) to rzadko u nas spotykany krzew, który w naturze występuje w Azji od Himalajów po Półwysep Koreański i Japonię. Jako jeden z nielicznych oliwników tworzy dość smaczne, choć małe, kuliste owoce (o średnicy do 8 mm). Jest całkowicie odporny na mróz oraz niewymagający wobec gleby (bywa stosowany do rekultywacji terenów zdregradowanych).
W ostatnich latach zwrócono uwagę na bardzo wysoką zawartość witaminy C w jego owocach i w Ameryce Północnej rozpoczęto prace nad odmianami przydatnymi do uprawy towarowej. W sierpniu 2014 roku pierwsze amatorskie odmiany tego krzewu z serii Pointilla® przedstawiła na targach Plantarium w Holandii firma Lubera® ze Szwajcarii, która specjalizuje się w poszukiwaniu nowych odmian i gatunków owocowych dla odbiorców nieprofesjonalnych (działkowiczów), a rośliny opisywanego gatunku prezentowała jako flagową nowość na swoim stoisku (fot. 1).



Fot. 1. Oliwniki Pointilla® – flagowa nowość firmy Lubera® na targach Plantarium 2014

Owoce oliwnika baldaszkowego są smaczne jako deserowe (przypominają nieco czerwone porzeczki, ale są słodsze), a ich zaletą jest późna pora dojrzewania, gdy większość gatunków jagodowych już zakończyła owocowanie. Zaczynają bowiem dojrzewać we wrześniu i pozostają smaczne nawet w listopadzie (nie szkodzą im przymrozki). Oblepione owocami krzewy są również bardzo dekoracyjne, dzięki czemu dobrze wpisują się w modny obecnie na Zachodzie trend sadzenia w ogrodach krzewów ozdobnych o jadalnych owocach.
 
W obrębie serii Pointilla® znalazły się na razie trzy pierwsze odmiany. Najwcześniejszą z nich jest Pointilla® Amoroso®, której ciemnoczerwone owoce dojrzewają od września do połowy października, są małe, ale słodkie i bardzo aromatyczne. Krzewy dorastają do wysokości 3–4 m, ale firma poleca coroczne ich cięcie do wysokości 2–2,5 m (zalecana rozstawa – 1,5–2 m).

Pointilla® Sweet’n’sour® tworzy nieco większe, słodko-kwaśne, koralowoczerwone owoce z białymi kropkami (fot. 2). Dojrzewają późno, od połowy października do listopada. Krzewy tej odmiany owocują obficie (w trzecim roku można z nich zebrać nawet 4 kg jagód) i są bardziej zwarte (dorastają do wysokości 3 m).



Fot. 2. Krzew odmiany Pointilla® Sweet’n’sour®

Odmiana Fortunella® różni się od poprzednich przede wszystkim barwą owoców (fot. 3), które są bursztynowożółte, większe i prawie zakrywają dwuletnie pędy. W trzecim roku po posadzeniu z krzewu można zebrać 3–4 kg jagód, które dojrzewają od połowy października do początków listopada. Rośliny dorastają do wysokości 3–4 m i również są obcopylne.



Fot. 3. Owoce odmiany Fortunella®

Wszystkie trzy odmiany są obcopylne, dla uzyskania plonu polecane jest posadzenie roślin co najmniej dwóch odmian z grupy Pointilla®.

Tekst i fot. W. Górka

Artykuł pochodzi z numeru 2/2015 dwumiesięcznika "Szkółkarstwo"

Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
Szkółkarstwo-prenumerata

Najpopularniejsze

Kalendarz wydarzeń

12 - 27.05 Pisarzowice
Święto Kwitnących Azalii
19 - 27.05 Iłowa
Święto Kwitnących Azalii
23 - 25.05 Łódź
polecamy XXI Międzynarodowe Sympozjum KUPS
25.05 Dańków, gm. Biała Rawska
Spotkanie Sadownicze Agrosimex
04 - 10.06 Poznań, Białystok, Sośnicowice, Toruń
7 dni z Instytutem Ochrony Roślin – Państwowym Instytutem Badawczym
06 - 09.06 Angers (Francja)
International Blackcurrant Conference 2018
07 - 08.06 Warszawa
Szkolenie Certyfikat ZSP
Więcej wydarzeń
„Szkółkarstwo” na smartfonie i tablecie

Tagi

created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności