Strona główna Tagi Owoce jagodowe

owoce jagodowe

Przetwory – lato zamknięte w szkle

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z późną jesienią, zimą, wczesną wiosną. Od późnej wiosny do wczesnej jesieni mogliśmy się cieszyć smakiem i walorami naszych polskich superowoców. Czy nastanie jesieni oznacza, że na długie miesiące musimy pożegnać się z ich smakiem? Czy polskie owoce jagodowe musimy zamienić na owoce z importu? Odpowiedź brzmi: nie, o ile znajdziemy je na sklepowych półkach i będziemy potrafili docenić ich wartości dla naszego zdrowia.

Zaproszenie na “Szkolenie przetwórców”

W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” odbędzie się szkolenie dla przetwórców owoców jagodowych. Celem szkolenia jest poprawa kompetencji związanych z prezentacją swojej marki. Uczestnicy dowiedzą się jak sprawić by ktoś chciał kupić nasze produkty? Jak zostać zapamiętanym? A przede wszystkim o czym opowiadać, a o czym nie mówić. Szkolenie nazywa się „Opowiedz nam swoją historię”. Odbędzie się w formie trzech tematycznych warsztatów – dwa w maju, trzeci w sierpniu. Poprowadzi je Paweł Tkaczyk.

Najzwyklejsza w świecie

„O jagodowych byś napisał – pewnie ci się trochę nudzi, nie?” – zadysponowała znajoma, odmowa nie wchodziła w grę, a alternatywą byłoby co najmniej „krokodyla daj mi” (niech się młodzież pogimnastykuje z kogo cytat). Nie ryzykowałem więc podbijania stawki i w akcie desperacji zaproponowałem żonie shopping. Jejmość pani podejrzliwie spytała, co też takiego będziemy kupować. Wyjaśniłem, że raczej oglądać. Porzeczki. Zrobiła minę pt. „Wiedziałam, że to się tak skończy” i ruszyliśmy do naszego tętniącego życiem gminnego miasteczka.

Jagoda kamczacka – rozpoczęcie pierwszego sezonu handlowego

Z roku na rok popularność jagody kamczackiej rośnie, ale dopiero w grudniu 2018 roku została wpisana na listę tradycyjnej żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283) zezwoliło na legalne wprowadzanie jagody kamczackiej do obrotu na terenie Unii. Przed nami zatem czas pierwszych degustacji.

Piwa z dodatkiem owoców jagodowych

Owoce jagodowe to najpopularniejsza grupa polskich owoców używanych przez rzemieślniczych piwowarów. Obok truskawki, maliny, czarnej porzeczki, warzone są piwa z aronią, agrestem, jeżyną, żurawiną, jagodą kamczacką oraz czerwoną porzeczką.

Prognoza zbiorów owoców wg Związku Sadowników RP

Szacowanie tegorocznych zbiorów owoców jest co chwila weryfikowane. Jeszcze kilka dni temu wielu sądziło, że straty przymrozkowe będą niewielkie. Masowe osypywanie się zawiązków jest powszechne i dotyczy niemal wszystkich rejonów w naszym kraju i niemal wszystkich gatunków.

Belgowie rozpoczęli sezon

Belgijska BelOrta zakomunikowała, że rozpoczęła kolejny sezon sprzedaży malin. Będzie je oferować na rynku do późnej jesieni – możliwe, że nawet do świąt Bożego Narodzenia 2019.

Komunikat Jagodowy nr 2/2019 – zalecenia PROCAM 26.03.2019 r.

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w komunikacie jagodowym 2/2019.

Odkrycie Ukrainy

Na minionym Global Berry Congress w Amsterdamie obecna była po raz pierwszy reprezentacja Ukrainy. Nasz wschodni sąsiad budzi spore zainteresowanie w branży, i nie bez powodu. Tempo przyrostu produkcji owoców jagodowych na Ukrainie jest warte odnotowania.

Komunikat Jagodowy – zalecenia PROCAM 19.03.2019 r.

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w komunikacie jagodowym przedstawia wczesnowiosenne zalecenia dla sadowników.