Pestycydy i ta cała chemia

Bezpieczeństwo żywności utarło się łączyć z pestycydami i szeroko pojętą chemią – a tej według wielu źródeł w owocach i warzywach jest pełno (w porównaniu do tego, co było kiedyś). I to na tyle, by jednocześnie doradzać rezygnację z ich spożywania, a przynajmniej z tych pochodzących z upraw konwencjonalnych. Żadne z tych stwierdzeń nie ma podstaw naukowych, choć ich wszechobecność spowodowała, że zaczęliśmy w nie wierzyć. Jakie są zatem fakty?

Komunikat warzywniczy PROCAM 09 z dnia 2.07.2021 (VIDEO)

Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka Komunikatu Warzywniczego od Anny Pękalskiej i Sławomira Mechackiego PROCAM z dnia 2 lipca 2021 r.na niektórych plantacjach warzyw pojawiają się choroby tj. stemphylium, alternarioza, zaraza ziemniaka, mączniak rzekomy oraz stonka ziemniaczana, wciornastek.

Zakładanie pasiek miejskich może szkodzić rodzimym gatunkom pszczół

Popularne w ostatnich latach miejskie pasieki mogą szkodzić rodzimym gatunkom pszczół – uważają naukowcy. Tłumaczą, że pomagają one wyłącznie pszczole miodnej, która na tle pozostałych 450 gatunków dzikich zapylaczy jest stosunkowo mało zagrożona.

Rynek produktów rolnictwa zrównoważonego będzie wart 64,6 mld zł

Zdaniem polskich konsumentów produkty z upraw rolnictwa zrównoważonego są o 20% tańsze od produktów z upraw ekologicznych i o 40% droższe od produktów z upraw rolnictwa konwencjonalnego. Trzy czwarte Polaków jest zainteresowanych kupowaniem produktów rolnictwa zrównoważonego, a 73% ankietowanych gotowych jest za nie zapłacić nawet 20% więcej.

Kolejne fungicydy wycofywane

Już niedługo producenci owoców i warzyw nie będą mogli stosować kolejnych fungicydów.

Rolnictwo zrównoważone chroni klimat

Praktyki regeneratywne to wszelkie działania rolników, które prowadzą do odtworzenia cykli natury, poprawy żywności gleb i stanu wód, zwiększenia bioróżnorodności oraz ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Stanową one integralną część modelu rolnictwa zrównoważonego, które stawia sobie za cel ograniczanie wpływu rolnictwa na środowisko, przy zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jednoczesnej akceptacji społecznej.

Dorobek publikacyjny nagrodzony przez Polskie Towarzystwo Fitopatologiczne

Kapituła Nagrody Polskiego Towarzystwa Fitopatologicznego, w IV edycji konkursu w 2021 roku, przyznała Pani dr hab. Mirosławie Cieślińskiej, prof. IO, Nagrodę Polskiego Towarzystwa Fitopatologicznego za dorobek publikacyjny polskiego naukowca – członka Polskiego Towarzystwa Fitopatologicznego.

Lepiej zapobiegać niż leczyć – chroń swoje rośliny przed chorobami grzybowymi

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Choroby roślin wywołane przez grzyby zwalcza się niezwykle ciężko. Często stosowane środki grzybobójcze wymagają nie tylko konieczności kilkukrotnego powtórzenia zastosowania preparatu, ale także nie dają pełnej gwarancji zwalczenia choroby.

Rak bakteryjny drzew owocowych – liczne infekcje w wielu gatunkach

Za sprawą odpowiednich warunków atmosferycznych notujemy obecnie liczne infekcje raka bakteryjnego drzew owocowych. Dotyczą one zarówno gatunków pestkowych, jak i ziarnkowych oraz wielu rejonów naszego kraju.

Pszczoły i zrównoważony rozwój

Zdecydowana większość z nas jest przekonana, że wymieranie pszczół jest ściśle związanez działalnością człowieka i intensywną gospodarką rolną.