Zaawansowane technologie wsparciem dla rolnictwa

Współczesne rolnictwo to coraz częściej wielkoobszarowe uprawy, zarządzane i prowadzone jak firmy. Analiza kosztów i zysków, wykorzystywanie nowoczesnych narzędzi, maszyn i technologii jest dziś na porządku dziennym. Rolnik jest zaś tak naprawdę przedsiębiorcą, który realizuje swoje biznesowe cele z wykorzystaniem naturalnych zasobów. Ale nie tylko. Coraz częściej swoje decyzje opiera o dane pozyskane dzięki systemom satelitarnym czy dronom. W jaki sposób?

Odmiany kukurydzy cukrowej Syngenta – fotorelacja z prezentacji polowych w Piołunowie

26 sierpnia br. w gospodarstwie Beaty i Rafała Kaniewskiech w Piołunowie (gmina Radziejów) odbył się Piknik z Kukurydzą Cukrową. Spotkanie zostało zorganizowane przez Syngenta Polska, PROCAM Polska wraz z partnerami Agrowiec oraz Warpol.

Popraw jakość tuż przed zbiorami

Jędrność i wybarwienie to parametry jakościowe jabłek, o które walczymy cały sezon. Niestety, zdarza się często, że w pogoni za jednym, bezpowrotnie tracimy drugie. Sztuka polega na tym, aby umiejętnie wypracować obie cechy.

Komunikat Jagodowy PROCAM nr 18 z dnia 19.08.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM w najnowszym komunikacie jagodowym z dnia 19.08.2020

W najnowszym MPS SAD 8/2020

W bieżącym sezonie ekstremalne warunki nie oszczędziły sadów. O to, jak wygląda dotychczasowa sytuacja w sadach, zapytaliśmy doradców sadowniczych z różnych rejonów Polski. W nowym numerze mowa między innymi również o odpowiednim przygotowaniu owoców do przechowywania, a także zabiegach po zbiorach w sadach pestkowych.

Dzień selerowy w Złotnikach

W gospodarstwie Arnolda Kwiatka w Złotnikach odbył się wczoraj (30 lipca) dzień selerowy. Wydarzenie zorganizował dystrybutor nasion warzyw firma Luty Jacek, której siedziba znajduje się w zagłębiu warzywniczym Małopolski, w pobliskim Pobiedniku Wielkim. Współorganizatorami były firmy Basf, Bejo Zaden, Rol-Spec oraz Yara Poland.

Czy roboty zastąpią pracowników w sadach?

Niedawny kryzys spowodowany COVID-19 pokazał, jak ważna jest dostępność pracowników sezonowych do wspierania europejskich producentów, m. in. w przygotowaniu sadów (np. w przycinaniu, przerzedzaniu), pracy w stacjach pakowania, zarządzaniu plonami oraz zbiorze owoców i warzyw. W obliczu trudności związanych z niedoborem zasobów ludzkich, sektor jest zainteresowany poszukiwaniem alternatywnych rozwiązań, takich jak większa automatyzacja i cyfryzacja różnych etapów procesu produkcyjnego. Dostęp do nowych technologii może znacznie zwiększyć globalną konkurencyjność plantatorów. Czy tak faktycznie będzie w niedalekiej przyszłości?

Ostatni dzień naboru wniosków o wsparcie w nawadnianie gospodarstw

Dziś, 20 lipca 2020 r., jest ostatnim dniem, w którym rolnicy chcący zabezpieczyć swoje uprawy przed skutkami suszy, mogą złożyć wniosek o dotację na inwestycje w nawadnianie gospodarstwa.

Warzywne centrum doradztwa technicznego

W Warzywniczej Stacji Badawczej Bayer w Bedlnie tradycyjnie od lat, cyklicznie odbywają się m.in. spotkania doradców i redaktorów oraz ogrodników związanych w polową produkcją warzywną. W tym, pandemicznym, roku obserwacje doświadczeń również są możliwe po indywidualnym umówieniu. Wizytowaliśmy WSB Bayer 9 lipca.

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?