Strona główna Owoce jagodowe

Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata.

Symboliczne przymrozki, które i tak uszkodziły kwiaty truskawek

Przymrozki w ostatnich dniach są zjawiskiem punktowym, a same temperatury spadają nieznacznie poniżej zera. Niemniej są producenci, którzy notują z tego powodu straty na swoich plantacjach truskawek.

Jagodniki: uprawa borówek, truskawek i malin

Materiał Parnera TARGET
Gdy zapytać o najwspanialsze, owocowe smaki lata, to na czołowych miejscach zawsze pojawią się cudowne smaki świeżych truskawek, malin czy borówek. A jeśli jeszcze owoce pochodzą z własnej uprawy, to smak i wartość tych owoców jest nie do przecenienia. Czym jest jagodnik? Jak go założyć? Jak pielęgnować krzewy, by bujnie obrodziły? Jakie wymagania mają poszczególne rośliny? Ich uprawa nie jest nazbyt skomplikowana, jeśli pozna się ich podstawowe wymagania.

Nawozy dolistne – jakie korzyści uzyskamy stosując je pod uprawy owocowe?

Materiał Partnera Frusto.pl
Obecny okres sprzyja poszukiwaniom odpowiednich środków do pielęgnacji oraz wzmocnienia plantacji owoców miękkich, takich jak truskawki. Użytkownicy coraz częściej decydują się na wybór dolistnych nawozów w formie biostymulatorów, które nie tylko odżywiają ale także wpływają na cykl rozwoju roślin oraz jakość zbioru. To profesjonalne produkty zapewniające wysoką rozpuszczalność oraz wchłanialność, dzięki czemu są nieocenionym wsparciem podczas upraw. Powodują lepsze zdrowie roślin oraz poprawiają ich kondycję. Jakie korzyści wynikają z ich stosowania?

Program Ochrony Roślin Sadowniczych na rok 2022

Więcej usuwamy niż dodajemy – tak można podsumować zmiany, jeśli chodzi o środki ochrony roślin dostępne na naszym rynku. W Programie Ochrony Roślin Sadowniczych na rok 2022 wydanym przez Wydawnictwo Plantpress znajdziecie najbardziej aktualne informacje o zarejestrowanych w ochronie sadów i plantacji jagodowych środkach ochrony, a także szczegółowy program ochrony dla poszczególnych gatunków. Bardzo istotna jest także informacja o preparatach wycofywanych w 2022 roku wraz z datą do kiedy można dany środek stosować.

100-lat ogrodnictwa w SGGW [Zdjęcia]

W piątek, 15 października wykładowcy, pracownicy, absolwenci Wydziału Ogrodniczego SGGW oraz zaproszeni goście spotkali się podczas uroczystych obchodów 100-lecia ogrodnictwa w SGGW.

Truskawki najpopularniejszym owocem w Polsce

Drugi miesiąc z rzędu najpopularniejszym polskim owocem są truskawki. W czerwcu i lipcu truskawki spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (odpowiednio 88% i 85%). W tym okresie najbardziej wzrosła sprzedaż malin (z 31 do 47%). Jadł je już co drugi Polak, a rozpoczynającą sezon borówkę już co trzeci (31%). W lipcu bardzo wysokie było spożycie czerwonej porzeczki (28%). Wzrosło spożycie agrestu z 11% do 22% i czarnej porzeczki z 16% do 22%. Spożycie aronii utrzymuje się na stałym poziomie 14%. Pierwszy raz badano deklaracje konsumpcji jagody kamczackiej, wynoszą już 10%.

Superowoce bliżej klienta

Trwa „Owocowe lato w Koneserze” – inicjatywa plantatorów, przetwórców i szkółkarzy współpracujących w ramach III edycji projektu „Czas na polskie superowoce!”.

Wpis do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino

Każdy producent i przedsiębiorca, wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, powinien zostać...

Plonowanie i jakość owoców polskich odmian porzeczki czarnej

W doświadczeniu wdrożeniowym prowadzonym w latach 2016-2020 oceniano wartość produkcyjną 9 polskich odmian: ‘Tisel’, ‘Tiben’, ‘Ores’, ‘Ruben’, ‘Gofert’, ‘Polares’, ‘Tihope’, ‘Polben’ i ‘Polonus’ porzeczki czarnej uzyskanych w Zakładzie Hodowli Roślin Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.

Wina i cydry w nowej odsłonie

Od 1 lipca br. na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się zupełnie inaczej wyglądające butelki z wyrobami winiarskimi. Chodzi o zmiany w banderolowaniu.