Strona główna Owoce jagodowe

Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata.

Szkolenia „Integrowana Ochrona Roślin”

W ramach poddziałania 2.3 „Wsparcie dla szkolenia doradców” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zawarła umowę z Centrum Doradztwa Rolniczego (CDR) w Brwinowie oddział w Radomiu (lider projektu) oraz partnerami konsorcjum: Instytutem Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach, Instytutem Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu oraz Instytutem Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB w Puławach, na realizację projektu, którego celem było przeprowadzenie szkoleń pt. „Integrowana Ochrona Roślin”.

Sezon na polskie truskawki zaczyna się w kwietniu

Walory pierwszych tegorocznych owoców krajowej produkcji zaprezentowali liderzy upraw szklarniowych. Uroczyste otwarcie sezonu odbyło się w Parku-arboretum obok Zamku Czartoryskich w Gołuchowie, pod Kaliszem. W Wielkopolsce, tu gdzie produkuje się najwięcej wiosennej truskawki.

Pracownicy sezonowi – czy pandemia COVID-19 pokrzyżuje zbiory?

W tym roku, tak jak w 2020, w związku z pandemią, sadowników czekają kolejne wyzwania m.in. możliwy brak rąk do pracy.

Doświadczenia z akwaponiką

Uprawa bezglebowa roślin na pożywkach wodnych – hydroponika - jest już znana i coraz powszechniej stosowana w tych rejonach świata, gdzie brakuje stanowisk pod uprawę roślin. W takich uprawach sprawdzają się szczególnie dobrze niektóre gatunki warzyw, zioła, kwiaty i truskawki.

7 zasad bezpiecznej ochrony roślin

Wraz z ruszeniem wegetacji roślin rozwijają się szkodniki i patogeny upraw. To z kolei wiąże się z koniecznością ich zwalczania. Dlatego warto przypomnieć sobie podstawowe zasady stosowania chemicznych środków ochrony roślin.

Analizy niezbędne do prawidłowego określenia potrzeb nawozowych

Sezon wegetacyjny zbliża się wielkimi krokami. Pierwsze prace w sadach i na plantacjach obejmują przede wszystkim dostarczenie glebie składników pokarmowych w formie nawożenia doglebowego. Tego, czy i jakich składników w glebie brakuje nie można ocenić "na oko". Z pomocą przychodzą metody analityczne. Próbki pobrane z pola dostarcza się do laboratorium.

Nowy zakres akredytacji

9 marca 2021 roku laboratorium Fertico uzyskało oficjalnie nowy zakres akredytacji zgodnie ze znowelizowaną normą PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02. Pełny zakres akredytacji znaleźć można pod numerem AB1748.

Kondycja branży winiarskiej w rok od pierwszego lockdownu

Pandemia bardzo utrudniła funkcjonowanie branży winiarskiej, ale w ostatecznym rachunku jej nie zaszkodziła – tak można podsumować ostatnich dwanaście pandemicznych miesięcy.

Wyróżnienie za wdrażanie postępu w rolnictwie!

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Grzegorz Puda – przyznał wyróżnienie profesorowi dr hab. Piotrowi Sobiczewskiemu z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego.

Czy warto…

Czy warto? To pytanie, które zadajemy sobie bardzo często analizując różne decyzje podejmowane zarówno w życiu osobistym, jak i naszej codziennej pracy. W życiu rolnika pytanie to pojawia się bardzo często, bo w jego przypadku nie da się wyłączyć komputera i zamknąć drzwi biura. Dla rolnika praca i życie praktycznie zlewa się w jedno. Brzmi bardzo filozoficznie, ale rolnicy to właśnie ta cześć naszego społeczeństwa, która naprawdę kocha to co robi na co dzień. Inaczej się nie da.