Warzywa

Warzywa to dział poświęcony warzywnictwu polowemu. Najnowsze informacje dla Producentów warzyw. Uprawa, technika i ochrona dla warzyw polowych w najlepszych wydaniu.

700-300-katalogi-warzyw

Notowania cen warzyw

Spadły ceny cebuli, marchwi i ogórków szklarniowych, wzrosły ceny ogórków gruntowych i pomidorów. Ceny warzyw kapustnych są dość niskie – podaje Rynek Hurtowy Bronisze w dzisiejszym komunikacie.

Upały i gwałtowne burze!

W tym tygodniu czekają nas upały. Miejscami mogą wystąpić gwałtowne burze. Warunki te spowodowane są przez powietrze zwrotnikowe napływające do nas z południa.

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Dziś, po raz pierwszy, obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (ŚDBŻ). Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych w grudniu 2018 r. przyjęło rezolucję ustanawiającą to wydarzenie.

Ceny warzyw na rynku hurtowym

Ceny warzyw z ubiegłorocznych zbiorów są nadal wysokie. Spada cena młodych krajowych ziemniaków. Warzywa spod osłon - bez większych wahań cenowych. Rynek Hutrowy Bronisze podaje najświeższe notowania.

ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) zagraża uprawom pomidora i papryki

Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) stwarza duże zagrożenie dla upraw pomidora i papryki w krajach Unii Europejskiej. W przypadku przeniknięcia do Polski, wirus ten z dużym prawdopodobieństwem byłby w stanie rozwijać się w uprawach szklarniowych tych roślin – poinformował PIORiN w raporcie (nr 9) dotyczącym nowych zagrożeń fitosanitarnych dla Polski.

Wiosenna ocena stanu upraw ogrodniczych

GUS opublikował wyniki wiosennej oceny stanu upraw przeprowadzonej w I połowie maja 2019 r. Oceny dokonano w oparciu o ekspertyzy rzeczoznawców terenowych GUS opracowane na podstawie lustracji pól, łąk i sadów oraz wyniki badań stanu upraw w gospodarstwach rolnych osób prawnych i jednostek niemających osobowości prawnej.

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

Wspomnienie o Tadeuszu Moczulskim (1949-2019)

Tadeusz Moczulski był wspaniałym, godnym zaufania człowiekiem pracy, wizjonerem. W naszej pamięci na zawsze zapisze się jako osoba nie odmawiająca pomocy innym, w pełni zaangażowana we wszystko czym się zajmował. Był człowiekiem mądrym, uczciwym, serdecznym i ciepłym do świata i ludzi. W swoim postępowaniu zawsze kierował się uczciwością i pragmatyzmem. Zawsze też starał się dostrzec człowieka i jego potrzeby.

Hiszpański czosnek – mniejszy areał, ale czy wyższe ceny?

Kordoba jest liderem w produkcji i przetwórstwie czosnku w Andaluzji. Jest też czwartą najważniejszą hiszpańską prowincją uprawy tego gatunku oraz największym eksporterem czosnku w regionie.

Uwaga! Burze, a nawet grad

Pogoda nie sprzyja rolnikom. Niektóre rejony kraju dotknęła susza rolnicza, w innych lokalne podtopienia zniszczyły uprawy. Synoptycy z Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej - PIB wydają kolejne alerty. Poniższy na najbliższe dni: