Strona główna Tagi Odżywianie roślin

odżywianie roślin

Holenderskie analizy polskich gleb. 6. Międzynarodowa Konferencja Nawożeniowa

Z „akademickim kwadransem” prezes ZZO Warka Anna Marczak powitała uczestników 6. Miedzynarodowej Konferencji Nawożeniowej. Pierwszym wykładowcą jest Eric van der Hoef (FruitConsult). Opisał wyniki badania próbek gleby zebranych w polskich sadach a przeanalizowanych w placówkach holenderskich.

Żywienie ogórka

Na jakość i wielkość plonu ogórka wpływają wszystkie elementy uprawy począwszy od wysiewu nasion aż do zakończenia zbiorów. Jednym z ważniejszych czynników decydujących o sukcesie w produkcji ogórka jest odpowiednie nawożenie.

Jak odżywiają się drzewa owocowe?

Sadownicy spodziewają się, że przez intensywne nawożenie roślin osiągną jeszcze wyższe plony i poprawią jakość owoców. Często jednak przychodzi rozczarowanie i zdziwienie — dlaczego zabieg ten nie przyniósł oczekiwanego efektu. Aby zrozumieć przyczyny takich "niespodzianek", trzeba poznać zasady odżywiania drzew owocowych.

Rola składników w uprawie ogórka szklarniowego

Składnik pokarmowy to taki, bez którego roślina nie może przejść fazy wegetatywnej, wejść w fazę generatywną, ani nie da się go zastąpić innym pierwiastkiem. Takie warunki spełniają makroelementy oraz mikroelementy. Oprócz składników niezbędnych, wyróżniamy także tzw. składniki pożądane, określane też jako dobroczynne, np.: krzem, srebro, tytan.