Większa produkcja jabłek. W których państwach UE zbiory się udały?

Nie wszędzie w Europie spadła w tym roku produkcja jabłek. Austriacy, Portugalczycy, Węgrzy, Słowacy, Słoweńcy i Bułgarzy mają w tym roku większe zbiory. Jak wygląda sytuacja?

Z europejskich sadów zebrano w tym roku ponad 2 mln jabłek mniej niż w ubiegłym. Łącznie produkcję oszacowano na 9,24 mln ton – podaje freshplaza, powołując się na dane FAS. Polscy sadownicy wyprodukowali 2,7 mln ton (-23 proc. w stosunku do 2016 r.) a włoscy 1,756 mln ton (-23 proc.). Zbiory jabłek we Francji wyniosły 1,425 mln ton (-5 proc.), w Hiszpanii 567 tys. ton (-4 proc.), a w Niemczech 555 tys. ton (-44 proc.). Powodem niższej produkcji były głównie wiosenne przymrozki i gradobicia.

Pomimo problemów wynikających z niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi w kilku państwach Unii Europejskiej sadownicy wyprodukowali więcej jabłek. Na Węgrzech zebrano 385 tys. ton jabłek (+7 proc.), w Portugalii 277 tys. ton (+21 proc.), w Austrii 110 tys. ton (+81 proc.), w Słowenii 70 tys. ton (+64 proc.), w Bułgarii 41,5 tys. ton (+4 proc.), na Słowacji 31,5 tys. ton (+52 proc.).

Źródło: freshplaza

RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNa szczycie „Monte Tomato” w Sile
Następny artykułGruszka Migo® – w szpitalu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.