Strona główna Tagi Jabłka
Tag:

jabłka

KupujŚwiadomie – kolej na jabłko!

List intencyjny pomiędzy Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, Fundacją Grupy PKP i Stowarzyszeniem Sady Grójeckie został podpisany 16 października (z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw.

Ceny jabłek przemysłowych: Pojawiają się oferty 0,50 zł/kg

Od kilku dni obserwujemy wzrosty cen jabłek przemysłowych. Cena zaczęła się „odbijać” od poziomu 0,40 zł za kilogram. Obecnie na pierwszych punktach skupu można sprzedać przemysł za 0,50 zł za kilogram. Czy trend wzrostowy utrzyma się?

Jesień czasem jabłek

Jesień to czas jabłek. To jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, a Polska jest światową potęgą w ich produkcji i eksporcie. Niedawno, bo 28 września obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka. Warto przy tej okazji przypomnieć, dlaczego te owoce powinny być obecne w codziennie diecie i jakie są ich właściwości odżywcze.

Konsumpcja warzyw i owoców we wrześniu

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Prawie co piąty (18%) Polak spełnił ten warunek we wrześniu i odsetek ten jest identyczny jak w sierpniu. Jednocześnie odnotowaliśmy niewielki wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 50% Polaków, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). We wrześniu, podobnie jak w sierpniu (14%) Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki września.

Żadne rynkowe wskaźniki nie tłumaczą niskiego poziomu cen jabłek przemysłowych

Lubelska Izba Rolnicza wnosi do Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta o wprowadzenie stosownych regulacji systemowych oraz ustalenia minimalnych cen skupu jabłek deserowych oraz przemysłowych, w taki sposób aby ograniczyć samowolę cenową podmiotów skupujących, jak również o powstrzymanie nadmiernego importu owoców.

Miliony z polskich sadów. Wersja na rok 2020

Polscy sadownicy już od wielu lat należą do elitarnej grupy milionerów. Pewnie duża część zapytanych uśmiechnie się ironicznie i odpowie, że chyba chodzi o kredyt…

Kultywowanie smaku Europy

Sektor owocowo-warzywny Unii Europejskiej łączy się prowadząc kampanię „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”, współfinansowaną przez Unię Europejską. Poprzez działania kampanii organizacje zrzeszające producentów owoców i warzyw chcą zmotywować europejskich konsumentów do prowadzenia bardziej zdrowego trybu życia. Aby to osiągnąć, będą przekonywać Europejczyków do zmiany nawyków żywieniowych, rozpoczynając od codziennego spożywania większej ilości owoców i warzyw. Wśród wyróżnionych, objętych promocją europejskich produktów znalazły się także polskie jabłka.

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 r.

W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Największą popularnością wśród owoców cieszyły się truskawki, jabłka i banany; wśród warzyw były to: pomidory, młode ziemniaki i ogórki.

Krajowy rynek cydru z dramatycznymi spadkami

Jeśli nic nie zmieni się w kwestii legislacji, to o cydrze będziemy mogli zapomnieć w przeciągu 3-4 lat – takie alarmujące informacje docierają od krajowych producentów do Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Wszystko wskazuje na to, że ten rok będzie niezwykle trudny dla tej kategorii. To szczególnie smutne w sytuacji, gdy przecież Polska „jabłkami stoi” i cydr miał wszelkie możliwości, aby stać się naszym dobrem narodowym. Tymczasem inne kraje notują wzrosty sprzedaży…

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.