Amerykański mączniak agrestu i inne mączniaki prawdziwe – do likwidacji

Decyzją MRiRW z 24 kwietnia kolejny środek ochrony roślin – Topas 100 EC (produkcji firmy Syngenta) – uzyskał zezwolenie na rozszerzenie zakresu stosowania w kolejnych uprawach ogrodniczych. Uzupełni on listę bardzo pożądanych fungicydów i pozwoli na racjonalną walkę z ogromnym tegorocznym zagrożeniem, jakim są mączniaki prawdziwe.

Obecny sezon będzie już kolejnym tzw. mączniakowym, przy czym z roku na rok zagrożenie ze strony mączniaków prawdziwych się zwiększa. Kolejne (od trzech lat) łagodne zimy pozwalały na przetrwanie tej pory roku sprawcom choroby praktycznie bez strat. Wiadomo już, że przy tak dużym nasileniu mączniaków zabiegi mechaniczne przestają mieć istotne znaczenie w ograniczaniu populacji tych patogenów, dlatego walka chemiczna będzie podstawą tegorocznej ochrony wielu upraw.

Penkonazol (substancja aktywna środka Topas 100 EC) jest już znany polskim sadownikom, gdyż dokładnie przed dwoma laty (24.04.2013 r.) został dopuszczony do zwalczania mączniaka na jabłoni, gruszy i winorośli, w przypadku ostatniego z wymienionych gatunków – także do eliminowania czarnej zgnilizny.

Obecnie układowy fungicyd Topas 100 EC (zawierający 100 g penkonazolu w litrze produktu, związku z grupy triazoli działających jako inhibitory biosyntezy ergosterolu – IBE) może być dodatkowo wykorzystywany w uprawach i zastosowaniach małoobszarowych chroniąc przed mączniakiem prawdziwym poszczególne gatunki:

  • agrest (przeciwko amerykańskiemu mączniakowi agrestu, fot. 1) – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 2 razy w sezonie; od początku rozwoju kwiatostanu do końca wegetacji (BBCH 51–97);

 

Fot. 1. Amerykański mączniak agrestu na pędzie

  • porzeczki: czarna, czerwona, biała (przeciwko amerykańskiemu mączniakowi agrestu) – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 2 razy w sezonie; od początku rozwoju kwiatostanu do końca wegetacji, tj. do fazy gdy opadły wszystkie liście (BBCH 51–97);
  • pigwa – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 3 razy w sezonie; od początku wzrostu owoców do końca ich dojrzewania (BBCH 71–89);
  • truskawka (uprawa polowa, fot. 2) – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 2 razy w sezonie; od fazy ulistnienia przed kwitnieniem do końca wegetacji, tj. do fazy zamierania liści (BBCH 41–97);

Fot. 2. Mączniak prawdziwy – objawy choroby na liściu truskawki

  • truskawka (uprawa szklarniowa i pod osłonami) – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 2 razy w sezonie; od fazy rozwiniętego 3. liścia do końca dojrzewania owoców (BBCH 13–89);
  • ogórek (uprawa polowa) – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 3 razy w sezonie; od fazy rozwoju kwiatów do pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51–89);
  • ogórek (uprawa szklarniowa i pod osłonami) – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 2 razy w sezonie; od fazy rozwiniętego 3. liścia na pędzie głównym do pełnej dojrzałości owoców (BBCH 13–89);
  • cukinia (uprawa szklarniowa) – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 2 razy w sezonie; od fazy rozwiniętego 3. liścia na pędzie głównym do pełnej dojrzałości owoców (BBCH 13–89);
  • melon (uprawa szklarniowa) – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 2 razy w sezonie; od fazy rozwiniętego 3. liścia na pędzie głównym do pełnej dojrzałości owoców (BBCH 13–89);
  • oberżyna (uprawa szklarniowa) – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 3 razy w sezonie; od fazy rozwoju kwiatów do pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51–89);
  • papryka (uprawa szklarniowa) – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 2 razy w sezonie; od fazy rozwiniętego 4. liścia na pędzie głównym do pełnej dojrzałości owoców (BBCH 14–89);
  • pomidor (uprawa szklarniowa) – może być stosowany w jednorazowej dawce 0,5 l/ha do 2 razy w sezonie; od fazy rozwiniętego 4. liścia na pędzie głównym do pełnej dojrzałości owoców (BBCH 14–89).

Karencja: cukinia, melon, oberżyna, ogórek, papryka, pomidor, truskawka – 3 dni; gruszki, jabłka, pigwa – 14 dni; agrest, porzeczki – 20 dni; winogrona (konsumpcyjne) – 28 dni; winogrona (dla przemysłu winiarskiego) – 35 dni.

Katarzyna Kupczak
fot. 1, 2 K. Kupczak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSlow food zamiast fast foodu
Następny artykułBędzie zmiana przepisów o OZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.