Strona główna Tagi Syngenta
Tag:

syngenta

25. Charsznickie Dni Kapusty

25. Charsznickie Dni Kapusty, jak co roku, odbyły się w drugi weekend września, w Charsznicy

Ochrona ziemniaków w praktyce

W niedzielę 30 czerwca br. firma Syngenta oraz Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bartoszewicach, oddział w Kościerzynie już po raz piąty zaprosiły rolników do sieradzkiego zagłębia ziemniaczanego na solidną porcję fachowej wiedzy dotyczącej ochrony ziemniaków przed chorobami grzybowymi oraz chwastami.

Fruit Quality Contract – 5 lat doświadczenia

Fruit Quality Contract to profesjonalny program ograniczania pozostałości w owocach. Przed pięcioma laty zainaugurowała go w Polsce firma Syngenta. O tym co udało się w tej materii osiągnąć i jakie efekty uzyskano mówiono podczas konferencji prasowej, która odbyła się 6 marca 2019 r. w Pabianicach k. Łodzi.

Warzywnictwo na HORTI-TECH 2019

W ramach czwartej już edycji Targów Technologii Sadowniczych i Warzywniczych HORTI-TECH, które odbyły się 13–14 lutego w Kielcach, miała miejsce konferencja warzywnicza pt. „Produkcja warzyw na świeży rynek i zaopatrzenie sieci handlowych”. Organizatorem wydarzenia były media Plantpressu (portal warzywa.pl i miesięcznik „Warzywa”), a partnerami spotkania firmy Amplus i Agro Smart Lab.

Warzywnicze Międzynarodowe Dni Otwarte w Holandii

Podczas dni otwartych w firmach hodowlano - nasiennych w Holandii, które już tradycyjnie od wielu lat odbywają się w 39. tygodniu roku, zaprezentowano szeroką ofertę odmian warzyw. Siedziby większości z nich zlokalizowane są w północnej części Holandii w niedalekiej odległości, dzięki temu jest ułatwione ich zwiedzanie.

Warsztaty cebulowe na Kujawach

2 września na polach w Bąbolinie (gm. Gniewkowo) odbyły się warsztaty cebulowe, na które firma Syngenta zaprosiła liczne grono producentów. Współorganizatorami tego wydarzenia były firmy Yara Poland, Agrolmet, Agro Car oraz Grupa Mularski. Ponadto w spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele zakładów przetwórczych oraz grupa producentów z Litwy.

Dzień Otwarty Papryki w Dłuskiej Woli

Zagłębie paprykowe w sierpniu obfituje w liczne spotkania organizowane przez firmy hodowlano-nasienne i nawozowe. 19 sierpnia w gospodarstwie Katarzyny i Kamila Pankowskich w Dłuskiej Woli k. Potworowa odbyło się jedno z takich wydarzeń, którego organizatorem była firma ROL-MAR, przy współudziale firm Syngenta Polska i Tradecorp. Na Dzień Otwarty Papryki przybyło ok. 150 producentów.

Przed kolejnym sezonem przechowalniczym

Sezon przechowalniczy 2017/2018 praktycznie dobiegł końca i był on dłuższy, niż wskazywały prognozy sprzedaży jabłek z jesieni ubiegłego roku. Prawidłowo przewidziano niższe zbiory po wiosennych przymrozkach w europejskich sadach i chyba nikt nie spodziewał się trudności ze sprzedażą jabłek wiosną. Tymczasem rozpoczęło się lato, a jabłek w komorach nie brakowało. Oczywiście dysponujemy technologiami, które pozwalają na sprzedaż i dystrybucję owoców wiele miesięcy po ich zbiorze.

Szkolenie z ochrony i techniki szklarniowej

Producenci pomidorów szklarniowych z rejonu warszawskiego zostali zaproszeni 29 czerwca na seminarium zorganizowane przez firmę Koppert Polska oraz firmy partnerskie: Konexim i Syngenta. Tematami poruszanymi podczas spotkania były: ochrona biologiczna pomidora, dobra kondycja uprawy dzięki utrzymywaniu roślin w stanie równowagi oraz wprowadzana na rynek odmiana pomidora malinowego T414955 F1.

Zaplanowana produkcja warzyw

Wiosna to dla producentów warzyw był czas na realizację celów, które zostały podjęte już wcześniej, po analizie zeszłego sezonu. A było o czym myśleć, ponieważ rok 2017 dla wielu producentów był rozczarowujący i to pod wieloma względami.

Ostatnie artykuły

Kolejne postępowania UOKiK w sektorze rolno-spożywczym

UOKiK zakończył działania wobec stu największych podmiotów na rynku rolno-spożywczym, które były prowadzone na podstawie ustawy o przewadze kontraktowej. Większość przedsiębiorców w toku postępowania UOKiK wypłaciła zaległe pieniądze dostawcom i usunęła kwestionowane zapisy z polityk handlowych oraz zawartych kontraktów.

Wina białe rosną w siłę

Wina białe to najszybciej rozwijający się segment win spokojnych w Polsce. Zmniejsza się też dominacja win czerwonych – najbardziej popularnych na rodzimym rynku. Świeżość, lekkość, niezobowiązujący charakter – za to cenimy białe wina.

Śmietka kapuściana – kolejne pokolenie

Tegoroczna pogoda panująca na południu Polski zaskakuje ogrodników, którzy takiej aury nie pamiętają w XXI w. Wszelkie zasady i tradycyjne terminy związane z ochroną roślin muszą bardzo zweryfikować. Tak jest m.in. z ochroną warzyw kapustnych przed kolejnym pokoleniem śmietki kapuścianej.