Kraków ma Polski Instytut Truskawki

Na otwarciu Polskiego Instytutu Truskawki
Jak już wcześniej sygnalizowaliśmy, 29 maja w Krakowie uroczyście – jak to w Krakowie, ale jednocześnie pracowicie – zainaugurowano działalność Polskiego Instytutu Truskawki. Ta naukowo-wdrożeniowa placówka została usytuowana na terenie Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Garlicy Murowanej. Partnerami przedsięwzięcia są wymieniona już Katedra oraz firma Stanflex z Raby Wyżnej, której właścicielem jest Stanisław Bogdał.
Celem partnerów jest rozwijanie badań nad nowoczesnymi technologiami uprawy truskawki, prowadzenie doświadczeń i wdrożeń oraz  upowszechnianie ich wyników wśród zainteresowanych  intensywną produkcją tego gatunku plantatorów. Koncepcja dojrzała jesienią ubiegłego roku, zaś obecnie w Garlicy stoi blok uprawowy – daszki – pod którymi na matach z podłożem torfowo-perlitowym sprawdza się przydatność produkcyjną dwóch odmian powtarzających (‘Amandine’ i San ‘Andreas’) oraz czterech innych, jeszcze pod numerami kodowymi, kreacji hodowlanych. 

Doświadczalna kwatera truskawek pod daszkami w garlicy Murowanej

Przed uroczystym przecięciem wstęgi oficjalnie rozpoczynającym funkcjonowanie Polskiego Instytutu Truskawki JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego prof. dr hab. Włodzimierz Sady witając gości i dziękując wszystkim inicjatorom oraz osobom zaangażowanym w realizację projektu przypomniał, że w krakowskiej uczelni zaraz po II wojnie światowej rozpoczęto prace nad truskawką – całe swoje zawodowe życie poświęciła temu gatunkowi prof. Maria Łucka. Również prof. W. Sady czuje się z tą rośliną związany – od dzieciństwa spędzanego w zagłębiu produkcyjnym truskawek – okolicach Porąbki Uszewskiej, poprzez pracę końcową w technikum, potem prace magisterską i doktorską. – Cieszę się, że nasi absolwenci – do których i Stanisław Bogdał przecież należy –rozwijają prace podjęte niegdyś przez pracowników krakowskiego ośrodka akademickiego – powiedział JM Rektor UR.

Symboliczne rozpoczęcie pracy PIT zaaranżowano w konwencji Dnia Kwitnącej Truskawki (ma ono przerodzić się w tradycję), którego zasadniczą częścią było seminarium, na którym pracownicy Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa zaprezentowali wyniki swoich prac nad biologia kwitnienia truskawki, odżywiania tego gatunku, podłoży do sterowanej produkcji deserowych truskawek pod osłonami, ochrony przed chorobami i szkodnikami. S. Bogdał, poza zasadami organizacji i prowadzenia intensywnej uprawy  deserowych truskawek zaprezentował koszty i opłacalność tego zajęcia.

Inauguracja pracy Polskiego Instytutu Truskawki. Wstęge przecinają:  Monika Bieniasz – koordynator projektu, Stanisław Bogdał – Stanflex, Stanisław Mazur – dziekan Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa, Bogusław Król – wójt gminy Zielonki, Włodzimierz Sady – rektor UR w Krakowie

Ze szczegółami wystąpień wygłoszonych podczas seminarium towarzyszącego Dniu Kwitnącej Truskawki będzie można zapoznać się na merytorycznych podstronach naszego portalu oraz w miesięczniku „Truskawka, Malina, Jagody” wydawnictwa Plantpress. 

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNajefektowniejsza roślina balkonowo-rabatowa
Następny artykułPolski rynek rolno-spożywczy spowolnił

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.