„Profesor Wojtaszek”- nowa odmiana różanecznika z UR

Różanecznik ‘Profesor Wojtaszek’; fot. UR
Pracownicy Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa złożyli do Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych wniosek dotyczący przyznania wyłącznego prawa do ochrony dla nowej oryginalnej polskiej odmiany różanecznika ‘Profesor Wojtaszek’.
W latach 2005-2008 na ówczesnym Wydziale Ogrodniczym rozpoczęto w ramach projektu badawczego MNiSW nr 2P06A 027 28  pt.: „Molekularna i biochemiczna analiza mieszańców międzygatunkowych różanecznika (Rhododendron sp.) oraz ich form rodzicielskich – ocena mrozoodporności i przydatności do tworzenia nowych odmian ogrodowych w Polsce”, którego kierownikiem był dr hab. inż. Piotr Muras, badania i krzyżowania różnych gatunków i odmian. Do prac wykorzystano pochodzące z Japonii, Chin i Syberii różaneczniki: złocisty, jakuszimański i Purdoma. W efekcie krzyżowań uzyskano kilku tysięcy siewek. Te najbardziej cenne naukowo, odporne oraz posiadające wysokie walory dekoracyjne pojedynki, rosną obecnie w kolekcji naukowej „Ogrodzie Uniwersyteckim” i w terenach zieleni WBiO i są pod stały nadzorem naukowym i pod opieką pracowników Katedry Dendrologii i Architektury Krajobrazu.
Autorami metody hodowlanej i równocześnie twórcami wyselekcjonowanej odmiany ‘Profesor Wojtaszek’ (nazwa hodowlana G18) są prof. dr Maria Klein i dr hab. inż. Piotr Muras. Różanecznik ten jest mieszańcem (uzyskanym w sposób klasyczny – drogą generatywną a następnie poprzez selekcję pozytywną), odmiany Rhododendron yakushimanum ’Koichiro Wada’ i gatunku R. purdomii. Autorzy odmiany poprzez nadanie takiej nazwy chcą upamiętnić osobę twórcy Wydziału Ogrodniczego. Obecnie badania nad całością materiału hodowlanego prowadzą pracownicy WBiO: dr hab.inż. Piotr Muras, dr inż. Małgorzata Czernicka –ZGHRiN, dr hab.inż. Renata Wojciechowska i dr inż. Anna Kołton – ZBiFR oraz mgr inż. Monika Czaja KDiAK.
Poprzez złożenie wniosku w COBORU, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie staje się właścicielem oryginalnej odmiany różanecznika, zachowując do niej wszelkie prawa i ochronę w skali kraju.
Źródło: materiały Uniwersytetu Rolniczego

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolskie jabłka w Singapurze
Następny artykułEskimos zakontraktował 450 tys. ton jabłek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.