V Małopolskie Targi Żywności

fot. P. Grel
W weekend od 29 września (10:00 do 18:00) do 30 września (od 9:00 do 17:00) br. na terenie przed zabytkowym dworkiem Uniwersytetu Rolniczego, mieszczącym się  przy ul. Balickiej 253 już po raz piąty odbywać się będą Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”. Uroczyste otwarcie zaplanowano na sobotę, 29 września na godzinę 10:00.
Głównym celem organizowanych na Uniwersytecie Rolniczym Targów jest propagowanie idei zdrowego odżywiania oraz przybliżanie tajników produkcji żywności w sposób tradycyjny i regionalny.  Planowane są stoiska z żywnością, degustacje, porady żywieniowe, gry i zabawy z animatorami, prezentacje najlepszych krakowskich blogerów kulinarnych, a  także liczne konkursy z nagrodami. Spodziewanych jest ponad 50 wystawców.
Prezentowane będą regionalne sery, soki, tradycyjne wędliny, chleby na naturalnym zakwasie, kwas chlebowy, miody i produkty pszczele, suplementy diety, przyprawy, ciasta (także te nie wymagające użycia jaj), smalec, oleje tłoczone na zimno, owoce liofilizowane i wiele innych. Odwiedzający będą mogli skosztować i nabyć uczelniane wino i piwo. Zaplanowano konsultacje z trenerem personalnym, bezpłatne porady żywieniowe, pokazy browarnicze i kulinarne, pokazy tańca, a także zabawy z animatorami, konkursy z nagrodami i wesołe miasteczko dla najmłodszych.
Podczas tegorocznych Targów po raz pierwszy odbywać się będą prezentacje w pawilonie „Niepodległa Polska Smakuje”, przygotowanym przez Grupę Stowarzyszenie Polska Ekologia. Dzięki sfinansowaniu tego wydarzenia przez Fundusze Promocji Mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego, owczego, mleka, warzyw i owoców – Krakowianie, którzy przybędą na ul. Balicką 253 będą mogli obserwować konkursy kulinarne najlepszych krakowskich blogerów zajmujących się tematyką kulinarną. W przygotowaniu niespodzianek kulinarnych w oparciu o potrawy kuchni regionalnej z Małopolski rywalizować będą również uczniowie ze szkół gastronomicznych. 
Najlepsi polscy kucharze będą przez dwa dni przygotowywać dziesiątki potraw i deserów, które bezpłatnie będzie można degustować. W pawilonie znajdą się też stoiska ekspertów z w/w funduszy którzy przybliżą odwiedzającym tajniki wytwarzania w Polsce żywności najwyższej jakości, oznaczonej specjalnymi znakami.
Ubiegłoroczną edycję targów odwiedziło ponad 4000 zwiedzających.

za: UR Kraków

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDobry rok dla tureckich brzoskwiń?
Następny artykułW pełni zautomatyzowana uprawa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.