1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Ur kraków
Tag:

ur kraków

„Profesor Wojtaszek”- nowa odmiana różanecznika z UR

Pracownicy Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa złożyli do Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych wniosek dotyczący przyznania wyłącznego prawa do ochrony dla nowej oryginalnej polskiej odmiany różanecznika ‘Profesor Wojtaszek’.

Laser powie, jak szybko rosną drzewa

Zespół prof. Jarosława Sochy z Wydziału Leśnego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opracował nowatorską metodę modelowania wzrostu drzew, do której naukowcy wykorzystali wyniki lotniczego skanowania laserowego.

Na UR „Dąb pamięci” na stulecie niepodległości

W ostatni poniedziałek 12 listopada kilkadziesiąt osób uczestniczyło w uroczystym sadzeniu „Dębu pamięci” przed Budynkiem Jubileuszowym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (al. Mickiewicza 24/28).

Jubileusz 50-lecia Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa UR w Krakowie

Obchody jubileuszu 50-lecia Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa (WBiO) Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie odbyły się 25 września br. w Centrum Kongresowym UR.

V Małopolskie Targi Żywności

W weekend od 29 września (10:00 do 18:00) do 30 września (od 9:00 do 17:00) br. na terenie przed zabytkowym dworkiem Uniwersytetu Rolniczego, mieszczącym się  przy ul. Balickiej 253 już po raz piąty odbywać się będą Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”. Uroczyste otwarcie zaplanowano na sobotę, 29 września na godzinę 10:00.

Konferencja marchwiowa uroczyście otwarta w Krakowie

19 września w Krakowie rozpoczęła się II Międzynarodowa Konferencja poświęcona tematyce marchwi i innych gatunków z rodziny baldaszkowatych (2nd ISHS Carrot and other Apiaceae Symposium). W uroczystościach otwierających udział wzięło ponad 300 zarejestrowanych uczestników z całego świata.

Innowacyjne laboratorium badania gleb na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

AgroCares, firma AG Tech z Wageningen, Holandia (wcześniej znana jako SoilCares), wraz z lokalnym partnerem Blue Fifty wprowadza kompleksową analizę składników odżywczych w glebie z Lab-in-a-Box. Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie zainstalowano pierwsze w Polsce laboratorium Lab-in-a-Box, które jest gotowe do demonstracji od 17 września.

Międzynarodowe Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych

Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego zapraszają do udziału w Międzynarodowym Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych (2nd ISHS International Symposium on Carrot and Other Apiaceae), organizowanym pod egidą Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (ISHS). Sympozjum odbędzie się w Hotelu Holiday Inn w centrum Krakowa, w dniach 19 – 22 września 2018 r.

Międzynarodowe Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych

Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego zapraszają do udziału w Międzynarodowym Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych (2nd ISHS International Symposium on Carrot and Other Apiaceae), organizowanym pod egidą Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (ISHS). Sympozjum odbędzie się w Hotelu Holiday Inn w centrum Krakowa, w dniach 19 – 22 września 2018 r.

Złoty medal na taragch Polagra-Premiery dla maszyny z branży leśnej

Wśród 15 maszyn uhonorowanych w tym roku Złotym Medalem na Międzynarodowych Targach Poznańskich Polagra-Premiery 2018 znalazł się "Automat z systemem wizyjnym do skaryfikacji oraz oceny zdrowotności nasion dębu przeznaczonych do siewu w szkółkach kontenerowych”.

Ostatnie artykuły

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.

Komunikat sadowniczy PROCAM 11 z 27.05.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w najnowszym komunikacie sadowniczym z dnia 27.05.2020. Choroby i szkodni w sadach oraz nawożenie. Jabłonie, grusze i czereśnie.