Pomidor i papryka po francusku

Uznanie producentów pomidorów i papryki zdobywają odmiany, które są łatwe w produkcji, plenne i odporne na choroby, dlatego też hodowla nowych kreacji jest ukierunkowana na te czynniki. Można się było o tym przekonać 6 lipca we Francji w stacji doświadczalnej firmy Clause, gdzie zorganizowano Dni Pomidora i Papryki.

We Francji działa wiele firm, które współpracują z rolnikami oraz ogrodnikami, np. przedsiębiorstwa nasiennohodowlane, a wśród nich znana lat na polskim rynku spółka Clause należąca do holdingu Limagrain.
Na zorganizowanych Dniach Pomidora i Papryki, w których uczestniczyła także grupa dystrybutorów nasion z Polski, Antoon Santegoeds – przedstawiciel kierownictwa firmy Clause – podkreślał, że spółka działa na 5 kontynentach oraz posiada przedstawicielstwa w 12 krajach.
Przypominał także, że firma Clause już ponad dwa wieki specjalizuje się w hodowli odmian warzyw oraz sprzedaży nasion. Prace hodowlane prowadzone są w 7 stacjach badawczych na całym świecie, aż dla 15 gatunków warzyw – zarówno dla upraw pod osłonami, jak i w polu.  Od połowy 2008 r. firma Clause rozpoczęła współpracę z przedsiębiorstwem nasiennym Harris Moran z USA, tworząc spółkę HM. Clause.
Rozwój firmy widać także w naszym kraju. Nabyła m.in. stację badawczą PHRO Krzeszowice (okolice Krakowa), gdzie rozwija hodowlę pomidora szklarniowego.

Pomidory i papryka – prace hodowlane
W programie spotkania znalazła się urozmaicona oferta wykładów. Główni hodowcy odmian pomidora oraz papryki zaprezentowali dane dotyczące wielkości produkcji w rożnych krajach oraz przedstawili preferencje względem uprawianych odmian. Audrey Darrigues zajmująca się w firmie Clause hodowlą pomidora przekonywała, że coraz większą popularnością cieszą się odmiany o nietypowym kształcie, zabarwieniu czy smaku (malinowe, śliwkokształtne, w typie bawolich serc), a uprawiający je producenci nie mają zazwyczaj problemów z ich zbytem. A. Darrigues podobnie jak Frederic Denet – hodowca papryki – informowali, że w hodowli nowych odmian pod uwagę brane są np. odporność na agrofagi, wielkość, wyrównanie oraz jakość plonu. Oprócz tego programy hodowlane ukierunkowane są na wymagania firm zajmujących się przetwórstwem warzyw, handlem detalicznym i usługami gastronomicznymi.
Wprowadzona w ostatnim czasie na nasz rynek odmiana pomidora malinowego Aphen F1 ma wysoki poziom odporności na wertyciliozę pomidora oraz na dwie rasy fuzariozy pomidora, a także na nicienie, natomiast paprykowa nowość – Murano F1 wyróżnia się m.in. odpornością na trzy rasy wirusa powodującego pstrość papryki.

Salomon dominuje
Efekty prac hodowlanych odmian papryki były zaprezentowane na poletkach w polu oraz pod osłonami. W przypadku papryki słodkiej najpopularniejszą odmianą francuskiego przedsiębiorstwa, która dobrze sprawdza się w uprawie tunelowej w naszym kraju jest Salomon F1.
Natomiast we Francji sztandarową odmianą jest Denver F1. Salomon F1 cechuje się kształtnymi, wyrównanymi pod względem wielkości owocami o masie 200-250 g. Należy do grupy odmian wczesnych. Ze względu na znaczną wysokość roślin należy stosować do nich podpory. Zdaniem F. Deneta uznanie producentów ta odmiana zdobyła także dzięki intensywnemu wybarwieniu
owoców przez cały okres zbiorów. Natomiast Denver F1 to mieszaniec, który dobrze sprawdza się w rożnych warunkach uprawy, ale mogą wystąpić mikrospękania na owocach, czego nie można było zaobserwować u „ulepszonego Denvera” odmiany Rodrigo F1.
Nową propozycją odmiany papryki, w typie odmiany Salomon F1 jest Murano F1, który tworzy nieco większe owoce. Może być wykorzystany do produkcji w szklarni, tunelu foliowym oraz w polu. Na średniej wielkości roślinach widać było kształtne, owoce typu „blok”. Jak przekazywał hodowca papryki osiągają one masę 250-300 g.
Coraz większą popularnością wśród odbiorców cieszy się również papryka pakowana w systemie flow pack – opakowanie formowane z taśmy foliowej. Do tego przeznacza się owoce o wyrównanej wielkości i odpowiedniej masie – tak, by po zapakowaniu w rękawy foliowe trzy papryki dawały masę 500 g. W takie trójpaki pakuje się owoce o różnej barwie (czerwonej, zielonej i żółtej). Najbardziej przydatne do tego okazują się owoce odmian: Salomon F1 (jako owoce zielone i czerwone) oraz Cupido F1, u której owoce w pełnej dojrzałości wybarwiają się na żółto. Dorastają one do 200-250 g, mają grubą skórkę i kształt typowego „bloku”.
Ciekawą odmianą jest też Madonna F1 – bardzo wczesna o kremowo zabarwionych owocach w fazie niedojrzałej. Rośliny rosną silnie, mają silny wigor i zarazem bardzo wysoką plenność. Cechą owoców jest też gruba skórka i wyrównany kształt owoców, który utrzymuje się przez cały okres upraw

[NEW_PAGE]W kolekcji odmian dość dużo miejsca zajmowały też słodkie papryki strąkowe.
A wzrok przyciągały duże, czerwone owoce papryki odmiany Lipari F1. Ich długość dochodziła nawet do 25 cm, natomiast szerokość wynosiła ok. 5 cm. Odmiana może być wykorzystana do produkcji papryki w szklarni, tunelu foliowym oraz w polu. Zdaniem F. Deneta jakość plonu tej odmiany jest zadowalająca nawet w okresie niższej temperatury.
Spośród odmian papryki strąkowej z owocami wybarwiającymi się na żółto wyróżniał się Cleor F1. Odmiana polecana do produkcji papryki w szklarni oraz tunelu foliowym. Owoce są krótsze niż u Lipari F1 – mają ok. 19 cm.

Pomidorowe kreacje
Kolekcja odmian pomidorów zarówno w szklarni, jak i tunelach foliowych była bardzo liczna. Można było obejrzeć kilkadziesiąt odmian pomidorów o owocach kulistych, w typie „bawole serce”, „Marmande”, „San Marzano” oraz „Saladette”. Nie zabrakło także odmian koktajlowych. Wśród odmian o wzroście ciągłym i owocach kształtu kulistego standardem firmy Clause jest odmiana Tamaris F1 przeznaczona do różnych typów i terminów uprawy. Owoce są lekko spłaszczone, o średniej masie 200-230 g i średnicy 67-77 mm. Zerwane z roślin owoce były twarde, a po ich przekrojeniu widać było grube i mięsiste ścianki. Nowością o średnio wczesnym terminie dojrzewania owoców jest odmiana Napoline F1 (CLX 37 456), której pomidory osiągają masę 220-250 g.
Wśród odmian kulistych, średnioowocowych wyróżniała się także odmiana będąca jeszcze pod numerem – CLX 37 459 F1. Rośliny tej odmiany miały zawiązaną dużą liczbę owoców i wyróżniały się krótkimi międzywęźlami.
Nowością typu „malinowego” była odmiana Aphen F1. Zawiązuje ona najczęściej trzy lub cztery owoce w gronie i może być prowadzona na 6-8 gron. Warto pamiętać, że pomidory te są bardzo mięsiste i przeciętnie mają masę 250-300 g.
Producentów pomidorów typu „bawole serce” może zainteresować odmiana Corazon F1. Cechuje się ona dużą plennością. Owoce ma o masie 200 g i więcej. W typie „San Marzano” nową propozycją firmy jest odmiana Giulietta F1. Jej owoce są 2-komorowe i mają dużą masę (200 g). Natomiast w typie „Saladette” prezentowaną nowością był Dartagnan F1 (CLX 37 400). Tworzy on duże, cylindryczne owoce o masie 120-150 g, bardzo intensywnie wybarwione i błyszczące. Okazałe grona miała także odmiana Genio F1 –typ koktajlowy.

dr inż. Marcin Bartczak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW holenderskich i belgijskich szklarniach
Następny artykułPapryki z Kecskemet

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.