Strona główna Tagi Papryka
Tag:

papryka

Warzywa w hurcie: wzrosty i spadki cen

Ceny kapusty głowiastej białej wciąż wysokie, wzrosła cena fasoli szparagowej, bakłażanów, kapusty pekińskiej. Spadła cena ziemniaków i cebuli, najwyższe spadki odnotowała jednak pietruszka, z prawie 18 zł/kg w lipcu do ponad 3 zł/kg – obecnie.

Kapusta, cebula i ziemniaki – te warzywa są w cenie

Notowania cen warzyw na rynku hurtowym z ostatniego tygodnia (16-22 sierpnia br.)

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.

Braki podażowe warzyw na rynku hurtowym

Rynek hurtowy warzyw gruntowych ucierpiał wskutek suszy i czerwcowych upałów. Na „Broniszach” obserwowano w ostatnim tygodniu braki podażowe warzyw korzeniowych, kapustnych i liściowych. Rynek warzyw spod osłon jest w lepszej kondycji. Uprawy te są mniej narażone na warunki atmosferyczne, ale wymagają większych nakładów kapitału i pracy ludzkiej.

Papryka, cukinia i bakłażan – kampania promocyjna

„Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana z południa Mazowsza” - pod taką nazwą rozpoczęła się 10 lipca br. kampania organizowana przez Zrzeszenie Producentów Papryki RP. Realizacja tej inicjatywy była możliwa dzięki wsparciu środków finansowych z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Susza i upały a ceny warzyw

Utrzymująca się susza skutecznie hamuje spadki cen warzyw gruntowych. Odstępstwa od tej reguły stanowią buraki ćwikłowe, cebula, kapusta głowiasta czerwona.

Producenci papryki ruszają z kampanią promocyjną

„Wszystkie smaki i kolory papryki” to tytuł kampanii promocyjnej prowadzonej przez Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej, której celem jest rozpowszechnienie wiedzy na temat "Zagłębia Paprykowego", jakim jest region radomski na Mazowszu oraz wykreowanie mody na spożycie papryki, w tym zwiększenie spożycia krajowej papryki.

Dzień Otwarty Papryki w Dłuskiej Woli

Zagłębie paprykowe w sierpniu obfituje w liczne spotkania organizowane przez firmy hodowlano-nasienne i nawozowe. 19 sierpnia w gospodarstwie Katarzyny i Kamila Pankowskich w Dłuskiej Woli k. Potworowa odbyło się jedno z takich wydarzeń, którego organizatorem była firma ROL-MAR, przy współudziale firm Syngenta Polska i Tradecorp. Na Dzień Otwarty Papryki przybyło ok. 150 producentów.

„Papryka odrywa się od ziemi”

Pod takim hasłem 21 lipca w podradomskim Ulowie odbyło się spotkanie poświęcone bezglebowej uprawie papryki w tunelach foliowych. Prezentację nowej technologii uprawy papryki i oberżyny przygotowała firma Grow Concept i Sklep Ogrodniczy Edyta Grojecka we współpracy z firmami HM. Clause i Grupa Inco.

W Broniszach jest już polska papryka

Startujemy z polską papryką - poinformował Rynek Hurtowy Bronisze. Sezon rozpoczęła tradycyjnie odmiana Blondy.

Ostatnie artykuły

Kolejny krok ukraińskich plantatorów borówki

Borówka wysoka jest dla wielu ukraińskich sadowników atrakcyjną ze względu na opłacalność kulturą. Nie wszyscy jednak mają w dyspozycji podstawowy środek umożliwiający osiąganie optymalnych wyników uprawy. Stąd następny krok w technologii prowadzenia borówki na Ukrainie – uprawa w kontenerach.

Uzbeckie owoce i warzywa – taniej do Rosji

Przez cały 2020 rok uzbeckie owoce i warzywa będą wjeżdżały do Rosji korzystając z preferencyjnej stawki – obniżonej o 50%. Taką decyzję podjęły rosyjskie koleje.

Woda elektrolizowana (ECA), nowa skuteczna i bezpieczna metoda dezynfekcji linii nawadniających i materiału szkółkarskiego

Jak ważna jest dezynfekcja linii nawadniających wiedzą najlepiej producenci pomidorów i ogórków szklarniowych, którzy bez tego zabiegu nie widzą możliwości prowadzenia uprawy w następnym sezonie. Większość producentów owoców, którzy posiadają systemy nawadniające w uprawach glebowych (fot. 1) nie przywiązuje jeszcze dużej uwagi do tego zagadnienia. Dopiero pojawiające się problemy z zatykaniem kapilar, sprawia że zwiększa się zainteresowanie tym tematem. Niestety nie wszyscy ogrodnicy zdają sobie sprawę, że system nawadniający w uprawach glebowych czy bezglebowych jest również siedzibą lub miejscem namnażania się wielu groźnych bakterii czy grzybów chorobotwórczych, które następnie są rozprzestrzeniane wraz z wodą i infekują kolejne rośliny.