Brzoskwinie i nektarynki, śliwki, morele i wiele innych: lato to duża ilość owoców, które w idealny sposób gaszą pragnienie, chronią przed skutkami nadmiernego nasłonecznienia, a także uzupełniają wszystkie substancje utracone podczas aktywności oraz zabaw na świeżym powietrzu.
Aby zapewnić lepsze przygotowanie do tej pięknej pory roku, przedstawiamy rady Mistera i Miss Fruitness, pary superbohaterów z projektu „Fruitness, enjoy it!“ skierowanego do dzieci i młodzieży w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Danii i Polsce.
W krajach Europy Północnej coraz widoczniejsza jest w ostatnich latach tendencja spadkowa w spożyciu owoców i warzyw, a osiągnięcie zalecanej przez dietetyków dziennej dawki 400 g na osobę notowane jest w bardzo niewielu krajach. Latem owoce są nawet jeszcze bardziej wartościowe dzięki ich właściwościom antyutleniającym wynikającym z zawartości witamin C i A, które chronią komórki przed starzeniem oraz działaniem słońca, obfitości wody i obecności soli mineralnych, które uzupełniają substancje utracone podczas pocenia się.
Morela to doskonałe źródło beta-karotenu, prekursor witaminy A oraz bogactwo potasu i magnezu. Brzoskwinie i nektarynki obfitują w błonnik, a także idealnie nawadniają oraz gaszą pragnienie, co wynika z dużej zawartości wody. Nieco bardziej kwaskowate w smaku śliwki to z kolei koncentrat antyutleniaczy i soli mineralnych. Te letnie owoce, które można przecież wszędzie ze sobą zabrać i swobodnie spożywać w każdym miejscu, mogą być również wykorzystywane do przygotowywania smacznych i orzeźwiających soków i milk shake'ów, a także kolorowych sałatek owocowych.
Tego lata przygotowano tak wiele inicjatyw w ramach programu „Fruitness, enjoy it“, że z całą pewnością uda się przekonać konsumentów w Europie do spożywania owoców oraz przyjęcia zdrowego i aktywnego trybu życia. Jedną z nich jest stworzenie biuletynu, który będzie wysyłany do 10.000 niemieckich lekarzy. Zawierać on będzie skrót informacji naukowych na temat korzyści ze spożywania owoców sezonowych, a także najnowszych badań w tym zakresie. Inicjatywa rozpocznie się już w lecie, a pierwsze informacje będą dotyczyły moreli oraz brzoskwiń.
Wiele rad oraz przepisów podano na wielojęzycznej stronie internetowej www.fruitness.eu/
“Fruitness, enjoy it!” to projekt prowadzony przez Włoskie Centrum Usług Owocowo-Warzywnych (CSO) przy współfinansowaniu z Unii Europejskiej oraz włoskiego Ministerstwa Polityki Rolnej i Leśnictwa. Jego celem jest promowanie zdrowego trybu życia oraz prawidłowego odżywiania się w Niemczech, Danii, Polsce, Wielkiej Brytanii i Szwecji poprzez szereg inicjatyw marketingowych i promocyjnych w punktach sprzedaży.