Strona główna Czereśnia

Czereśnia

Czereśnia 1/2019

1/2019

 
W numerze m.in.:

  • Zmiany w produkcji czereśni i perspektywy uprawy w Polsce
  • Formowanie i prowadzenie drzew czereśni do zbioru mechanicznego
  • Koszty założenia nowoczesnego sadu czereśniowego

Czereśnia

2/2018
  • Jakie drzewka czereśni wybrać
  • Belgijskie spojrzenie na czereśnie
  • Czy możliwa jest ekologiczna produkcja owoców czereśni

Czereśnia

1/2018
  • Budowanie plonu czereśni przez odpowiednie nawożenie i dokarmianie
  • Proste zabiegi dla plonowania czereśni
  • Zapylacze dla popularnych i nowych odmian czereśni

Czereśnia

2/2017
  • Rok bez czereśni
  • Jaka podkładka karłowa dla czereśni?
  • Dobór zapylaczy i ich wpływ na jakość owoców czereśni
  • Ochrona drzew i owoców czereśni przed brunatną zgnilizną

Czereśnia

1/2017
  • Odmiany czereśni sprawdzające się w Polsce
  • Jak nie stracić plonu czereśni tuż przed zbiorem
  • Szara pleśń na czereśniach

Czereśnia

2/2016
• Ochrona chemiczna
• Ochrona przed ptakami
• Wwybór opryskiwacza
• Wybór odmiany
• Cięcie różnych typów drzew

Czereśnia

1/2016
  • ‘Kordia’, ‘Regina’ i jaka jeszcze odmiana?
  • Czynniki warunkujące dobre zapylenie czereśni
  • Ochrona czereśni przed ptakami

Czereśnia

1/2015
  • U gospodarzy Letnich Pokazów Czereśniowych
  • Nawożenie czereśni
  • Zbiór i przechowywanie czereśni

Ostatnie artykuły

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?

Nastroje europejskich rolników

Kwestionariusz w ramach Europejskiego wskaźnika zaufania rolników przeprowadzony w pierwszym semestrze 2020 r. wykazał lekkie polepszenie w nastrojach rolników w porównaniu do jesieni 2019 r. Jednakże wzrost ten nie równoważy negatywnych odczuć obecnych wciąż w państwach członkowskich. Ankietę przeprowadzono na wczesnym etapie pandemii COVID-19. Oznacza to, że do jej wyników należy podchodzić z rozwagą, nie zapominając o kontekście. Wyniki są bardzo różne i nie uwzględniają skutków pandemii dla produkcji i kanałów horeca.

Nagonka na rolników

Czy nagonka na rolników wpływa na ich nastroje? Po raz pierwszy przeprowadzono ankietę oceniającą to zjawisko w ramach badań Europejskiego wskaźnika zaufania rolników. Wstępne wyniki wskazują, że francuscy i niemieccy rolnicy odczuwają największą krytykę stosowanych przez siebie praktyk, podczas gdy rolnicy we Włoszech i na Węgrzech są dotknięci w mniejszym stopniu. Zarówno we Francji jak i w Niemczech ponad 30% rolników zgłosiło, że krytyka bezpośrednio odbiła się na ich motywacji do dalszej pracy na roli.