Strona główna Czereśnia

Czereśnia

Czereśnia 1/2019

1/2019

 
W numerze m.in.:

  • Zmiany w produkcji czereśni i perspektywy uprawy w Polsce
  • Formowanie i prowadzenie drzew czereśni do zbioru mechanicznego
  • Koszty założenia nowoczesnego sadu czereśniowego

Czereśnia

2/2018
  • Jakie drzewka czereśni wybrać
  • Belgijskie spojrzenie na czereśnie
  • Czy możliwa jest ekologiczna produkcja owoców czereśni

Czereśnia

1/2018
  • Budowanie plonu czereśni przez odpowiednie nawożenie i dokarmianie
  • Proste zabiegi dla plonowania czereśni
  • Zapylacze dla popularnych i nowych odmian czereśni

Czereśnia

2/2017
  • Rok bez czereśni
  • Jaka podkładka karłowa dla czereśni?
  • Dobór zapylaczy i ich wpływ na jakość owoców czereśni
  • Ochrona drzew i owoców czereśni przed brunatną zgnilizną

Czereśnia

1/2017
  • Odmiany czereśni sprawdzające się w Polsce
  • Jak nie stracić plonu czereśni tuż przed zbiorem
  • Szara pleśń na czereśniach

Czereśnia

2/2016
• Ochrona chemiczna
• Ochrona przed ptakami
• Wwybór opryskiwacza
• Wybór odmiany
• Cięcie różnych typów drzew

Czereśnia

1/2016
  • ‘Kordia’, ‘Regina’ i jaka jeszcze odmiana?
  • Czynniki warunkujące dobre zapylenie czereśni
  • Ochrona czereśni przed ptakami

Czereśnia

1/2015
  • U gospodarzy Letnich Pokazów Czereśniowych
  • Nawożenie czereśni
  • Zbiór i przechowywanie czereśni

Ostatnie artykuły

Strategia zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030

Rada Ministrów przyjęła Uchwałę w sprawie przyjęcia „Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030”, przedłożoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

PROCAM Polska 15 lat z rozmachem

W tym roku PROCAM Polska obchodzi 15-lecie swojej aktywności na rynku polskim. Podczas jubileuszowej imprezy prezes firmy podsumował działalność oraz zdradził receptę na to, jak w ciągu 15 lat zwiększyć obroty aż 36-krotnie!

Światowy Dzień Żywności 2019

Światowy Dzień Żywności to obchodzone 16 października święto ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jego celem jest przybliżanie tematyki globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem przez zachęcanie do współpracy gospodarczej i technicznej pomiędzy krajami rozwijającymi się, wzmocnienie świadomości publicznej w zakresie problemu głodu na świecie, promowanie przepływu technologii do krajów rozwijających się oraz podkreślenie znaczenia solidarności narodowej i międzynarodowej.