Pozytywny wpływ rolnictwa na klimat

    Jim Collins_CEO Corteva Agriscience
    Dyrektor Generalny czołowej firmy z branży rolniczej mówi o potrzebie większego skoncentrowania się na zrównoważonym rolnictwie z powodu pandemii COVID-19. Podczas spotkania organizowanego przez Financial Times, Dyrektor Generalny Corteva Agriscience podkreślał pozytywny wpływ rolnictwa na klimat.

    Wychodzenie z kryzysu gospodarczego, spowodowanego przez pandemię COVID-19, wymaga tego, aby więcej krajów w większym stopniu prowadziło działania w kierunku zrównoważonego rolnictwa, stwierdził Jim Collins, Dyrektor Generalny Corteva Agriscience podczas sesji Rolnictwo z pozytywnym wpływem na klimat w świecie po pandemii COVID (ang. Climate-Positive Agriculture in a Post-COVID World) w ramach wirtualnego Szczytu Globalnych Systemów Żywności, organizowanego przez Financial Times. Dla firm działających w rolnictwie skończył się czas myślenia o zrównoważonym gospodarowaniu jako części naszego przedsiębiorstwa. Nasz biznes to jest zrównoważone gospodarowanie. Możemy lepiej służyć tym, którzy korzystają z globalnego łańcucha produkcji i dostaw żywności, dokonując ponownej oceny każdego aspektu naszego biznesu przez pryzmat zrównoważonej gospodarki.

    Jim Collins podzielił się informacjami o tym, jak firma Corteva Agriscience zmierza do osiągnięcia celów związanych ze zrównoważonym rozwojem, określonych w Strategii Zrównoważonego Rozwoju do 2030 r. Czternaście celów, jakie firma chce osiągnąć w ciągu najbliższych 10 lat, jest skupionych wokół czterech głównych filarów: cele, na osiągnięciu których skorzystają rolnicy, cele, na osiągnięciu których skorzysta ziemia, cele, na osiągnięciu których skorzystają społeczności oraz cele dotyczące działalności spółki.

    Przykłady działań:

    • Sprzedaż stabilizatora azotu N-Lock rolnikom w Europie, zaspokajanie zapotrzebowania na wodę o wyższej jakości i zmniejszenie o 40% emisji gazów cieplarnianych powstających
    w wyniku nawożenia.
    • Inwestowanie w cieszące się dużym popytem rozwiązania naturalnego pochodzenia lub środki biologiczne w ochronie roślin.
    • Brytyjskie partnerstwo z LEAF – czyli organizacją działającą w obszarze rolnictwa przyjaznego środowisku, zapewniającą trzy lata szkoleń, pomocy technicznej i mentoringu rolnikom, którzy chcą zostać branżowymi liderami w zrównoważonym rolnictwie.

    Corteva Agriscience w czerwcu 2021 r. ogłosi plan ograniczenia emisji gazów cieplarnianych powstających w wyniku działalności spółki.

    Jim Collins powiedział, że pandemia uwypukliła pilną potrzebę większej efektywności w globalnym systemie produkcji i dystrybucji żywności. Wspomniał również o problemie marnowania żywności, powstającym w czasie, gdy coraz więcej ludzi cierpi głód z powodu pandemii COVID-19. W imieniu firmy Corteva zobowiązał się do prowadzenia razem z partnerami działań, których celem jest realizacja polityki mającej podstawy naukowe, umożliwiającej rolnikom produkowanie wystarczających ilości pokarmu o wysokiej wartości odżywczej dla rosnącej populacji.

    W czasach kryzysu zawsze pojawiają się nowe możliwości. W ciągu ostatnich 10 miesięcy prowadziliśmy otwarte dyskusje dotyczące wielu pilnych zagadnień związanych ze zrównoważonym rozwojem – powiedział Jim Collins. Globalne bezpieczeństwo żywnościowe. Ekstremalne zjawiska pogodowe. Niepokoje społeczne. Równość ekonomiczna. Oczywiście sama pandemia również przyczyniła się do stworzenia platform, na których rolnictwo może wypełnić długo zaniedbywane luki w globalnych łańcuchach produkcji i dostaw żywności. Praca, jaką dziś wykonujemy, pozwoli nam na wprowadzenie zmian o długofalowym, pozytywnym wpływie na łańcuch dostaw żywności.

    Jim Collins dodał: Wszyscy powinniśmy współpracować w celu stworzenia całościowych
    i zrównoważonych systemów żywnościowych, by wykarmić ludność całej ziemi. Jednocześnie musimy uwzględnić zmieniające się oczekiwania i potrzeby konsumentów.

    Bank Światowy wskazuje, że z powodu gospodarczych skutków pandemii ok. 100 mln osób może popaść w stan skrajnego ubóstwa. Podaje, że od wybuchu pandemii ponad 1 milion osób zmarło na COVID-19. W tym samym czasie głód spowodował śmierć ponad 7 milionów ludzi.

    materiał prasowy Corteva Agriscience

    Poprzedni artykułRewolucja akumulatorowa trwa!
    Następny artykułGrupa CIECH stawia na rozwój biznesu środków ochrony roślin