Strona główna Tagi Aminokwasy

aminokwasy

Aminokwasy w nawozach

Producenci nawozów od lat poszukują form nawozów nie tylko łatwo dostępnych dla roślin i skutecznych w małych dawkach, ale również bezpiecznych dla ludzi i środowiska. Również odbiorcy tych produktów – rolnicy i ogrodnicy– oczekują wysokiej efektywności stosowanych preparatów w zwiększaniu plonowania roślin oraz poprawie jakości plonu. Jednym z ważniejszych kierunków poszukiwań efektywniejszych form nawozów mineralnych jest ich wzbogacanie w składniki poprawiające stabilność chemiczną składników pokarmowych w nawozach, intensyfikujące ich pobieranie przez liście oraz przyspieszające ich dystrybucję w roślinach.

Przyjazna dla środowiska uprawa sałaty

Badania prowadzone w Laboratorium Ogrodniczego Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach wykazały, że w uprawie sałaty aminokwasy mogą całkowicie zastąpić azotan amonu jako nawóz.