Strona główna Tagi Certyfikaty zdrowotności

certyfikaty zdrowotności

Maroko – import tylko po sprawdzeniu

Służba nadzoru fitosanitarnego Rosji doszła do wniosku, że nasilające się w ostatnich tygodniach podrabianie certyfikatów fitosanitarnych tego kraju wymaga jej reakcji. Tylko od 18 kwietnia przypadków takich fałszerstw inspektorzy Rosielhoznadzoru wykryli dwadzieścia.
 

Ogólnopolski Program Promocyjny – „Doceń polskie”

Trwa przyjmowanie zgłoszeń od producentów żywności chcących zdobyć certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. Artykuły spożywcze spełniające podstawowe kryterium programu, to jest posiadające ''polski akcent'' zostaną ocenione przez ekspertów w trakcie certyfikacji, która odbędzie się, poraz dwunasty, 30 kwietnia w Krakowie. Wyroby najwyższej jakości otrzymają godło ''Doceń polskie''. Honorowy patronat nad programem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 

Doceń polskie

Pomidory grupy Chenczke&Janas zostały nagrodzone prestiżowym certyfikatem „Doceń polskie”.  Producent zdobył wyróżnienie podczas V audytu certyfikacyjnego, który odbył się 16 maja w Krakowie.

Najpopularniejsze certyfikaty

W sieciach handlowych najpopularniejszymi certyfikatami sa IFS Food i BRC Global Standard for Food Safety.

Certyfikaty nie obowiązują

Obowiązek dołączania certyfikatów bezpieczeństwa do produktów pochodzenia roślinnego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, eksportowanych z krajów UE do Federacji Rosyjskiej został zniesiony już w listopadzie ubiegłego roku - poinformował PIORiN.

Certyfikacje w branży owocowo-warzywnej

Ogrodnicy coraz częściej muszą ubiegać się o rozmaite certyfikaty potwierdzające jakość ich produktów. Dotyczy to zwłaszcza producentów zajmujących się eksportem płodów rolnych. Wielu z nich dysponuje już certyfikatem EUREPGAP. Kolejnym standardem, który może pomóc ułatwić zbyt warzyw i owoców, jest norma BRC.