Strona główna Tagi Cydr

cydr

Rynek cydru spowolnił, ale producenci znaleźli na to sposób

W ostatnim roku rynek cydru nieco spowolnił, w dużej mierze przez strategię graczy piwnych. Dlatego producenci cydru szukają nowych sposobów, by przyciągnąć konsumentów, którzy zasmakowali w naturalnych, nieprzetworzonych i regionalnych produktach. 
 

Poznaj Dobrą Żywność z Cydrem Lubelskim

Cydr Lubelski Klasyczny otrzymał znak Poznaj Dobrą Żywność na kolejne trzy lata. Prestiżowe wyróżnienie przyznaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wracamy do tradycji produkcji cydru

Tradycja produkcji cydru w Polsce sięga XVI- XVII wieku, ale w okresie socjalizmu zanikła; dzisiaj odbudowujemy jego markę - mówi Tomasz Solis z Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

Coraz więcej cydru na polskim stole

Po wprowadzeniu rosyjskiego embarga na polskie jabłka cydr stał się modny wśród konsumentów. Oprócz dużych graczy do jego produkcji biorą się także zakłady rzemieślnicze - informuje "Gazeta Wyborcza".

Konsumpcja cydru może wzrosnąć do 15 mln litrów

Polacy pokochali cydr. Jego spożycie rośnie w tempie dwucyfrowym i szacuje się, że w tym roku sięgnie 15 mln litrów. W porównaniu do spożycia piwa to jednak wciąż niewiele. – Dziś to ok. 0,3 proc. konsumpcji piwa, ale potencjał oceniamy na 1–2 proc. – przekonują producenci Cydru Lubelskiego. To oznacza konsumpcję na poziomie 40–80 mln litrów rocznie. Cydr ma również szansę zdobyć zagraniczne rynki. Do tego jednak konieczne są regulacje, które będą wspierać produkcję napoju z krajowych jabłek.

Rośnie konsumpcja wina i cydru

Konsumpcja wina w Polsce rośnie, choć nadal pijemy znacznie mniej tego trunku niż inne kraje unijne. Statystyczny Polak wypija obecnie ok. 7 litrów wina rocznie. Rośnie również spożycie cydru - poinformowała w środę przewodnicząca rady głównej Polskiej Rady Winiarstwa Anna Kalinowska.

Polskie wina owocowe i cydr mają szanse zdobyć zagraniczne rynki

W ubiegłym roku wyprodukowano 98 mln litrów win owocowych. W tym roku po trzech kwartałach zanotowano prawie 15-proc. spadek. Kategoria ta jednak znacząco się zmienia: przestaje być kojarzona z tanimi trunkami, a w ofercie producentów coraz częściej pojawiają się wina wysokiej jakości. Przedstawiciele branży uważają, że polskie wina owocowe mogą uzupełnić ofertę win gronowych na rynkach zagranicznych. Prawdziwą polską specjalnością może być zaś cydr.

Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru pokazuje, jak robić cydr

50 sadowników i rolników z gminy Serock było uczestnikami cydrowych warsztatów w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, gdzie powstaje pierwsza w Polsce wzorcowa cydrownia. W czwartek w Mikołajówce wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Tomasz Solis poprowadził warsztaty „Jak produkować polski cydr naturalny” razem z Głównym Technologiem AMBRA SA Arturem Dubajem.

Cydr i rytuały

Choć pijemy coraz więcej cydru, dopiero uczymy się rytuałów, jakie towarzyszą temu trunkowi. W czym podawać cydr, jak go nalewać, z jakimi daniami łączyć - wyjaśnia jeden z najlepszych polskich barmanów, Paweł Rodaszyński.

O przetwórstwie przydomowym bez różowych okularów

Małgorzata Solis od lat zajmuje się przetwórstwem przydomowym. Jest doceniana za jakość wyrobów – często wyróżnianych, ale także za doradztwo – uchodzi za niekwestionowanego znawcę tematu. Jak stworzyć przetwórnię w gospodarstwie i jak ją prowadzić zgodnie z obowiązującymi przepisami – udziela wskazówek.