Strona główna Tagi Dieta

dieta

Włosi odchodzą od kuchni śródziemnomorskiej

Jak informują włoskie źródła, w roku 2012 średnio jedno włoskie gospodarstwo domowe zakupiło łącznie 331 kg owoców i warzyw świeżych wobec 379 kg w roku 2008. Tym samym w okresie ostatnich czterech lat odnotowano spory, bo aż 48 kg spadek spożycia owoców i warzyw przypadający na włoską rodzinę.

Więcej jabłek – lepszy nastrój

Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw sprawia, że młodzi ludzi są na co dzień spokojniejsi, szczęśliwsi i mają więcej energii - dowodzą naukowcy z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii.

Jadłospis polskich dzieci ubogi w warzywa, bogaty w łakocie

W ich codziennym jadłospisie nie starcza miejsca na warzywa, za to każdego dnia wypijają ok. dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przekąski - badacze z SWPS zbadali nawyki żywieniowe polskich dzieci. Zespół badaczy z wrocławskiego wydziału Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej pod kierunkiem prof. Aleksandry Łuszczyńskiej przebadał ponad 800 uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i liceów z południowo-zachodniej Polski w wieku od 10 do 17 lat. Takie same badania przeprowadzono w ramach projektu badawczego TEMPEST (finansowanego ze środków UE) w Wielkiej Brytanii, Portugalii i Holandii. Łącznie przebadano 2 tys. 764 osób w wieku 10-17 lat.