Strona główna Tagi Eksport żywności

eksport żywności

Polscy producenci żywności szukają nowych rynków zbytu

Najważniejszymi odbiorcą polskiej żywności są od lat nasi sąsiedzi zza Odry. Rośnie jednak znaczenie nowych rynków Azji i Afryki, gdzie bogaci się klasa średnia - podaje w czwartek "Rzeczpospolita".

Co eksportują ukraińscy ogrodnicy?

Pod względem wolumenu czy wartości eksportu także na Ukrainie ogrodnicy nie grają w tej samej lidze, co rolnicy – nie te rzędy wielkości, ale sytuacja może się zmieniać. W Ministerstwie Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy podliczono, czego najwięcej eksportują tamtejsi ogrodnicy.

„Eksport polskich jabłek do USA to sprawa nawet tygodni”

Wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki po rozmowach z przedstawicielami władz amerykańskich w Waszyngtonie wyraził w środę nadzieję, że wkrótce polskie jabłka będą mogły być eksportowane na rynek amerykański.

Misja UE do Arabii Saudyjskiej i Iranu – można już aplikować

ARR informuje, że rejestracja firm i organizacji zainteresowanych udziałem w delegacji biznesowej Komisarza KE ds. Rolnictwa u Rozwoju Obszarów Wiejskich Phila Hogana do Arabii Saudyjskiej i Iranu jest już otwarta.

Koreańczycy chcą importować owoce i wieprzowinę

Forum gospodarcze z okazji 15 lat współpracy Wielkopolski z południowokoreańskim regionem Chungcheongnam-do odbyło się we wtorek w Kaliszu. Koreańczycy chcą importować owoce i wieprzowinę.

Największa prezentacja polskiej żywności w USA

Blisko 40 polskich producentów żywności bierze udział w trzydniowych nowojorskich targach 2017 Summer Fancy Foods Show. Prezentacja krajowej żywności była przedmiotem poniedziałkowego spotkania w polskim konsulacie.

W 2017 r. wartość eksportu żywności może wynieść ponad 25 mld euro

Na ok. 25,3 mld euro szacuje tegoroczne wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nadwyżka eksportu nad importem może wzrosnąć do 8 mld euro wobec 7,1 mld euro w 2016 r.

Promocja polskiej żywności w środkowych Chinach

Kilkanaście firm, głównie producentów i eksporterów żywności z Polski, wzięło udział w serii wydarzeń promocyjnych organizowanych przez WPHI w Chengdu i Chongqing – ważnych ośrodkach gospodarczych środkowych Chin.

Polska chce sprzedawać w Indiach m.in. jabłka

Polska jest zainteresowana sprzedażą na rynek indyjski drobiu, wieprzowiny i jabłek - poinformował resort rolnictwa w komunikacie. Dodano, że Indie zaprosiły Polskę do udziału w Światowej Wystawie Żywności w Delhi w charakterze kraju partnerskiego.

Eksport żywności przekroczył 24 miliardy złotych

W zeszłym roku Polska wyeksportowała żywność za 24,1 mld euro, o 1,2 proc. więcej niż rok wcześniej - wynika z danych resortu rolnictwa. Największym odbiorcą były Niemcy, a najważniejszym produktem eksportowym - mięso drobiowe. Artykuły rolno-spożywcze stanowiły w ubiegłym roku 13,2 proc. w eksporcie ogółem. Saldo w obrotach artykułami rolno-spożywczymi było dodatnie i w 2016 roku osiągnęło poziom 7,1 mld euro wobec 7,8 mld euro rok wcześniej (spadek o 8,9 proc.).