Strona główna Tagi Io-pib

io-pib

Najnowsze odmiany kapusty

Do rejestru roślin uprawnych w 2021 roku zostały przyjęte dwie odmiany kapusty głowiastej białej wyhodowane w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach przez dr. Piotra Kamińskiego. Są to MAŁGOSIA F1 i MICHALINA F1.

Morela o atrakcyjnych owocach do krajowych sadów

Warunki klimatyczne są głównym czynnikiem ograniczającym uprawę moreli w Polsce. Hodowla prowadzona w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach jest nastawiona na uzyskanie odmian, które będą wytrzymałe na niską temperaturę zimą, czyli będą tym samym niezawodne w owocowaniu w warunkach klimatycznych Polski.

Jabłka o czerwonym miąższu ‘Trinity’: idealne do przetwórstwa!

Wciąż mało popularne w Polsce jabłka o miąższu zabarwionym na czerwono są doskonałym surowcem do przetwórstwa. Ich miąższ ma dużo wyższą niż w przypadku jabłek o miąższu jasnym zawartość antocyjanów, pektyn i związków fenolowych.

Poprawić jakość, zwiększyć konsumpcję

To główne założenia projektu pod akronimem „QualityBerry”, który jest realizowany w Instytucie Ogrodnictwa – PIB we współpracy z Norweskim Instytutem Badań Bioekonomicznych i norweską spółką Graminor. Projekt potrwa trzy lata, a jego wyniki mają przełożyć się na poprawę jakości owoców jagodowych i tym samym zwiększenie konsumpcji tak owoców świeżych, jak i przetworów.

Przetwórstwo owoców i warzyw w jednym obiekcie

Jeden obiekt, wiele możliwości - tak można podsumować inwestycję Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych* (CPPO). Obiekt ma być otwarty już jesienią br. Oferta CPPO będzie skierowana przede wszystkim do podmiotów gospodarczych, a także do sektora publicznego, w tym uczelni wyższych i instytutów naukowych. Instytut w ten sposób chce podążać za potrzebami związanymi ze zwiększonym zapotrzebowaniem na przetwory owocowe, warzywne i warzywno-owocowe, w tym soki przecierowe, smoothie czy susze. Rośnie liczba podmiotów zainteresowanych wdrażaniem systemów ich produkcji w kraju i zagranicą.

Nowa świdośliwa ‘Amela’ dostępna dla szkółkarzy i plantatorów

Świdośliwa (Amelanchier sp.), zwana także słodką aronią czy borówką kanadyjską (bo stamtąd się wywodzi), jest uznawana za wciąż mało znany gatunek sadowniczy w Polsce. Należy do rodziny różowatych, podrodziny jabłkowatych.