Strona główna Tagi Jakość

jakość

Jakość handlowa soków i nektarów

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów. Objęto nią 46 podmiotów.

Szkolenie sadowników. Odmiany, ochrona, normy jakości

20 lutego w Grójcu odbyło się szkolenie sadownicze organizowane przez firmę Bayer. Poruszone zostały tematy związane z ochroną sadów, agrotechniką, doborem odmian oraz  przygotowaniem owoców do sprzedaży. Wykłady poprowadzili: dr Tomasz Lipa z Uniwersytety Przyrodniczego w Lublinie, Szymon Jabłoński z firmy Bayer oraz Anna Boniecka z firmy Quality Control.

…a huc se ta huc…

- jak mawiają w Galicji wzruszając przy tym ramionami, obrazowo tłumacząc, co też to dokładnie mają na myśli. Ja tutaj piję do tego, że nasz internet huczy (to już literacka wersja czasownika, bez krakowskiego „mazurzenia”), iż czeski internet huczy jakoby polska żywność była „be”. 

Chińczycy radzą co poprawić, aby lepiej sprzedawać u nich polskie jabłka

Od listopada 2016 r. do maja 2017 r. dostarczyliśmy do Chin 1057 ton jabłek. Miały one łączną wartość 798 tys. euro. Jednak polskie jabłka nie spełniają wszystkich stawianych im oczekiwań. 
 
 

Słaba jakość polskich jabłek w marketach. Komu to służy?

Polskie jabłka mają dwa oblicza. Pierwsze widzi konsument odwiedzający supermarkety i dyskonty. Drugie widzi sadownik lub przedstawiciel grupy producentów wysyłający jabłka na eksport. Oba różnią się od siebie diametralnie. Komu to służy?
 
 
 
 
 
 
 

Gorsza jakość zamiast I klasy. Markety się tłumaczą

W Wielkiej Brytanii w ostatnich dniach dużo mówi się o mieszaniu produktów różnej jakości przez supermarkety. Chodzi o działania jednej z tamtejszych sieci handlowych, która w opakowaniach truskawek oprócz owoców I klasy dodawała te z II klasy jakości.
 
 

Sadownicy zbierają jabłka, konsumenci wrażenia o nich

Zbiory jabłek w naszych sadach w pełni – oczywiście tam, gdzie w tym sezonie uchowały się jabłka. Kryzysu zupełnie nie widać w handlu detalicznym tymi owocami. Przynajmniej na pierwszy rzut oka…
 

7 zasad – Jak zachować wysoką jakość borówek w trakcie zbiorów

Dla zachowania najwyższej jakości i smaku borówek, ich wstępne schłodzenie powinno nastąpić w ciągu 30 minut od zebrania. Ważne jest przestrzeganie także kilku prostych zasad na poszczególnych etapach zbioru.
 

Przedłużanie świeżości. Złoty medal dla innowacji w opakowaniach

Włoska firma ILIP zaprezentowała na targach Macfrut 2017 innowacyjne opakowanie, które pozwala dłużej zachować świeżość owoców i warzyw w sprzedaży detalicznej. System Life+ (Lifespan Improvement + Freshness Extension) to kompleksowe rozwiązanie, bazujące na koncepcji zrównoważonej modyfikowanej atmosfery, które zostało nagrodzone złotym medalem na tegorocznych targach w Rimini. 
 
 

ROST – nowe standardy rosyjskiej produkcji warzyw szklarniowych

Rosyjska firma Greenhouse Growth Technology (GGT) jest jednym z największych producentów warzyw szklarniowych w Rosji. Na targach Fruit Logistica 2017 zaprezentowała markę ROST (Russian Vegetable Standard), która ma obejmować różne warzywa szklarniowe.