Strona główna Tagi Liofilizacja

liofilizacja

Owoce i warzywa w każdym posiłku przez całą zimę

Czas pandemii to częstsze gotowanie, więcej czasu na dobór składników i bardziej odpowiedzialne podejście do zdrowia. W początkach pandemii niepewność kazała nam kupować makaron, ale jeszcze w kwietniu wielu konsumentów zwróciło się w kierunku mrożonek. Lady chłodnicze wielu sklepów na przednówku świeciły pustkami. Zima to tradycyjnie boom na produkty mrożone. Dobrze oceniana jest też oferta produktów suszonych i liofilizowanych. Dla wielu to już częsty dodatek do owsianki, musli, granoli, lodów i innych deserów. Ale potencjał tych kategorii jest większy.

Liofilizowane produkty z owoców

Podczas światowej wystawy Expo 2015 w pawilonie Polski nowatorskie produkty prezentowała firma Lyofood z Kielc. Jak informowała Laura Godek, dyrektor zarządzająca, misją firmy jest utrwalanie świeżych, starannie wybranych warzyw i owoców z pomocą nowoczesnej technologii. W ofercie Lyofood posiada liofilizowane gotowe posiłki obiadowe, a także owoce i warzywa w jakości ekologicznej i konwencjonalnej. Liofilizacja daje możliwość zagospodarowania owoców miękkich: malin, truskawek i jagód borówki wysokiej.