Strona główna Tagi Magnez

magnez

Zazieleniło się w sadach – czas na azot, bor i żelazo

Pojawienie się liści rozetowych związane jest z gwałtownym zwiększaniem się masy zielonej. Głównymi składnikami pokarmowymi potrzebnymi do budowy biomasy jest azot, żelazo i magnez. Prawidłowo wykształcone, o dużej zawartości chlorofilu liście są podstawą prawidłowego kwitnienia i zawiązywania owoców w późniejszym okresie. 

Potas i magnez – niezbędne dla roślin i człowieka

Kolejna, trzecia konferencja firmy K+S Polska Sp. z o.o. zorganizowana w Warszawie 26 listopada była okazją do przypomnienia niezbędności potasu i magnezu w diecie człowieka a także roli tych pierwiastków w uprawach oraz możliwościom zaopatrzenia w te pierwiastki roślin.  Pierwsze zagadnienie przystępnie i interesująco omówiła prof. dr hab. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska (Warszawski Uniwersytet Medyczny), zaś pozostałymi kwestiami zajęli się Ershad Tavakol (Institute of Applied Plant Nutrition) oraz Dominik Młodecki (K+S Polska Sp. z o.o.).