Strona główna Tagi NULL

NULL

RYNNY – NOWY SYSTEM UPRAWY

W Holandii oraz w innych krajach Europy, a także w Ameryce Północnej, coraz bardziej rozwija się system uprawy warzyw w wiszących rynnach. W roku 1997 w Holandii uprawy tego typu zajmowały powierzchnię około 5 hektarów, w 1999 roku było już 50 hektarów takich upraw. W ostatnich latach praktycznie 100% nowo budowanych szklarni w Holandii, Ameryce i innych wysoko rozwiniętych krajach wyposażane jest w system wiszących rynien uprawowych (rys.). W Polsce w sezonie 2004–2005 pomidory uprawiano tak na powierzchni około 60 ha.

MOŻE WARTO UPRAWIAĆ SZPINAK?

Rozwój przemysłu przetwórczego, w tym między innymi wzrost produkcji koncentratów owocowo-warzywnych, mogą skłonić wielu producentów do podjęcia uprawy nowych gatunków warzyw. Taka właśnie sytuacja zaistniała w południowo-wschodniej Polsce, gdzie tegorocznej wiosny na powierzchni około 60 ha rozpoczęto uprawę szpinaku. Z jednej strony, jest to produkcja szybka i łatwa, z drugiej — w minionym sezonie okazało się, że może ona przysporzyć niemałych kłopotów.

OKIEM DORADCY

W rejonie Radomia wiele problemów w tym roku mieli producenci uprawiający fasolę szparagową pod osłonami. Długo utrzymująca się niska temperatura spowodowała opóźnienie kwitnienia i zawiązywania strąków. W takich...

PROGNOSFRUIT 2005. UMIARKOWANY OPTYMIZM

Uczestników 29. Kongresu Prognosfruit gościła w tym roku Dania. Spotkanie zorganizowano 5 i 6 sierpnia w nadmorskim kurorcie Nyborg. W ten sposób obowiązki organizatora spadły na kraj, który zamyka listę uwzględnianych w statystykach producentów jabłek w UE. Tegoroczne zbiory jabłek w tym kraju oszacowano na 26 000 ton, czyli 0,25% produkcji 25 państw Wspólnoty. Prognozy dla całej UE wskazują, że łącznie jabłek będzie nieco mniej niż przed rokiem, głównie z powodu mniejszych zbiorów, które spodziewane są w nowych państwach członkowskich. Coraz bardziej widoczna też jest globalizacja rynku jabłek, czego przykładem jest fakt, że owoce te z Danii taniej jest dostarczyć do Japonii niż do Włoch. A skoro odległości tracą na znaczeniu trzeba pamiętać o konkurentach spoza Europy, dla których unijny rynek jest łakomym kąskiem.

NOWY OBIEKT – NOWE MOŻLIWOŚCI UPRAWY POMIDORÓW

Elżbieta i Stanisław Pytlikowie (fot. 1) z Międzyrzeca Podlaskiego, rozpoczynając w ubieg- łym roku budowę nowej szklarni z firmy Boeters, postawili na najnowsze rozwiązania i technologie w budownictwie szklarniowym. Powierzchnia szklarni wynosi 3 hektary, wysokość ściany bocznej — 4,5 m. Kontrola klimatu i nawadnianie sterowane są komputerowo — urządzenia HortiMax zainstalowała firma Lek/Habo. Od tego roku w nowym obiekcie rozpoczęto uprawę pomidorów w wełnie mineralnej na rynnach wiszących.

SZPINAK DLA PRZETWÓRSTWA

Technologia uprawy szpinaku jest uzależniona nie tylko od terminu, w jakim jest prowadzona produkcja, i od odmiany, ale także od przeznaczenia tego warzywa. Przetwórnie wykorzystują szpinak do przygotowania mrożonek z całych liści albo tak zwanej miazgi czy też do produkcji koncentratu. Podpisując kontrakty z przetwórniami warto wziąć pod uwagę, że decydując się na dostarczanie produktu do mrożenia całych liści należy się liczyć z niższym plonem oraz z większymi nakładami na zbiór i zapewnienie dobrej jakości dostarczanego produktu. Przy produkcji szpinaku na miazgę czy koncentrat plony mogą być często nawet dwukrotnie wyższe.

PREZENTACJA WARZYW W IGOŁOMII I MOSZNEJ

Już po raz 12. firma Seminis Vegetable Seeds zorganizowała Dni Otwarte w Igołomi (15 sierpnia) w gospodarstwie Bożeny i Jana Skoczów (fot. 1) oraz 21 sierpnia w Mosznej u Renaty i Henryka Zająców (fot. 2).

W POSZUKIWANIU POMYSŁÓW

Na początku kwietnia — dzięki staraniom Stowarzyszenia Łącka Droga Owocowa oraz Fundacji AgroSmak — nowosądeccy producenci zwiedzili gospodarstwa winiarskie na Węgrzech oraz w południowych Czechach, a także największe austriackie zagłębie sadownicze — okolice styryjskiego miasta Puch. Ten ostatni region słynie w Europie nie tylko z jabłek, ale także z atrakcji turystycznej — Styryjskiej Drogi Jabłkowej, chętnie odwiedzanej przez gości, głównie krajowych i z Niemiec. Dla polskich sadowników wyjazd miał był źródłem pomysłów, które można by wykorzystać w krajowych gospodarstwach, nastawionych na agroturystykę. Producenci mieli okazję zobaczyć nie tylko to, czym można skusić gości do odwiedzenia gospodarstwa i zatrzymania się w nim na dłużej, ale także przykłady pomysłów, jak współpracować, aby uczynić okolice atrakcją turystyczną.

ŚLIWA – ODMIANY NOWSZEJ GENERACJI

W poprzednim artykule (HO 9/2005) przedstawiłem rozważania na temat dobrze znanych odmian śliw, które, moim zdaniem, będą nadal chętnie kupowane przez konsumentów lub powinny się znaleźć w kręgu zainteresowań zakładów przetwórczych, i dlaczego warto je uprawiać. Tym razem chciałbym poddać analizie odmiany nowe, jeszcze mało rozpowszechnione w naszych sadach, i zaliczane do perspektywicznych. Ich znaczenie może z każdym rokiem rosnąć, chociaż nie wnoszą one aż tyle pozytywnych wartości, jak te wprowadzane do praktyki sadowniczej 15–20 lat temu.

JAK Z DOBRYM SKUTKIEM PRZECHOWYWAĆ DYMKĘ?

Uprawa cebuli z dymki nadal cieszy się dużym zainteresowaniem producentów. Zaletą tej metody uprawy jest znaczne przyspieszenie zbioru (o 4–6 tygodni), w porównaniu z uprawą z siewu oraz większa niezawodność plonowania, w porównaniu z produkcją cebuli ozimej. Pewną trudność stanowi natomiast konieczność przechowywania dymki w warunkach zapobiegających jarowizacji i późniejszej pośpiechowatości cebuli.