Strona główna Tagi NULL

NULL

CELOZJA W UPRAWIE DONICZKOWEJ

Przed dwoma laty celozja srebrzysta (Celosia argentea) zajęła na holenderskich giełdach 65. miejsce w grupie roślin doniczkowych, wyprzedzając — między innymi — alokazję, słonecznik i pafiopedilum. Sprzedano jej prawie 4,5 mln, o ponad 18% więcej niż w 2002 roku, średnio po 0,72 euro za doniczkę. W 2004 r. ceny się utrzymały, a odmiana 'Caracas', o ciemnoróżowych, pierzastych wiechach i bardzo dobrej trwałości, kosztowała nawet 0,86 euro/szt. U nas celozję poleca się głównie do ogrodu, przy czym oferowana w doniczkach i, bardzo rzadko, jako kwiat cięty zawsze jest chętnie kupowana. Duże wymagania cieplne tej rośliny i związane z tym koszty ogrzewania, a także stosunkowo długi okres uprawy, zniechęcają jednak polskich ogrodników do zainteresowania się produkcją celozji. Tymczasem można wyraźnie skrócić uprawę pomijając pikowanie i wykorzystując reakcję fotoperiodyczną roślin.

PIERWSZE WARZYWA NA „LIŚCIE PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH”

Na mocy ustawy z 17.12.2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych wnioski o...

MASZYNY WIATROWE

W mijającym sezonie w większości rejonów Polski zajmujących się produkcją sadowniczą kwiaty zostały uszkodzone przez przymrozki. Jedną z możliwości zabezpieczenia drzew przed tymi uszkodzeniami było deszczowanie. Niestety, w wielu gospodarstwach, z uwagi na problemy z dostępnością wody — pomijając koszty związane z budową takiej instalacji — nie da się tak zabezpieczyć drzew. Rozwiązaniem może być budowa maszyn wiatrowych, które w Niemczech mają jeszcze jedno zastosowanie — chronią owoce przed przegrzaniem.

„PRZYGODA Z OGRODNICTWEM” W PACZYNIE

Podczas tegorocznego seminarium firmy Grodan (pisaliśmy o nim szerzej w sierpniowym numerze) ogrodnicy mieli możliwość skorzys-tania z zaproszenia państwa Cecylii i Zbigniewa Klimowiczów i zobaczenia nowoczesnej uprawy pomidorów prowadzonej przez nich w Paczynie (fot. 1).

JAKA PRZYSZŁOŚĆ GOŹDZIKÓW?

Jeszcze w latach 80. XX wieku goździki przodowały w rankingu najpopularniejszych w Polsce kwiatów ciętych — pod względem wielkości produkcji i sprzedaży, w tym eksportu. W kolejnej dekadzie szybko straciły popularność i te z rodzimych upraw były mało widoczne na naszym rynku. Ostatnio znowu, choć powoli, zwiększała się ich produkcja w kraju. Zmieniał się zarazem asortyment odmian, który różnił się znacznie od tego sprzed 1989 roku — zwracając uwagę różnorodnością barw i kształtów kwiatów. Trudny rynek zbytu ponownie jednak sprawia, że producenci kwiatów goździków coraz częściej chcą odchodzić od tej uprawy, a przynajmniej rozglądają się za bardziej opłacalną specjalnością kwiaciarską. Według szacunków prof. dr hab. Lilianny Jabłońskiej ekonomistki z AR w Lublinie oraz SGGW w Warszawie, produkcja goździków szklarniowych w Polsce (ok. 30 ha) wciąż pozostaje w czołówce zestawienia najważniejszych upraw kwiaciarskich, ustępując jedynie różom, gerberom, tulipanom i anturium (patrz HO 3/2005).

TŁOCZNO POD NOWYM SĄCZEM

Na weekend pomiędzy 9 a 11 września Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Nawojowej Małopolskiego ODR-u zaprosił mieszkańców regionu i turystów na piętnastą wystawę Agropromocja....

CHOROBY FIZJOLOGICZNE JABŁEK I GRUSZEK (CZ. I). OPARZELIZNA POWIERZCHNIOWA

Artykułem tym rozpoczynamy cykl poświęcony chorobom fizjologicznym jabłek i gruszek. Ze względu na źródło powstawania, schorzenia te zwane są także chorobami nieinfekcyjnymi, w przeciwieństwie do, na przykład, chorób grzybowych — infekcyjnych. Obie grupy chorób, których symptomy rozwoju uwidaczniają się dopiero po zbiorze — w czasie przechowywania — noszą nazwę chorób przechowalniczych.

EKSPORT SZANSĄ ROZWOJU PRODUKCJI WARZYW SPOD OSŁON (CZ. I)

Ważną pozycję wśród europejskich producentów warzyw szklarniowych Polska zawdzięcza dynamicznemu zwiększaniu powierzchni uprawnej pod osłonami w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych XX w. i na początku obecnej dekady. Część rodzimej produkcji kierowana jest na eksport. Dane statystyczne wykazują sukcesywny wzrost eksportu z Polski pomidorów, ogórków i papryki. Eksport warzyw produkowanych pod osłonami w 2004 r. zbliżył się do 70 tys. ton i był tylko nieznacznie niższy od importu tych gatunków. Wyniki handlu zagranicznego w okresie pierwszych 5 miesięcy tego roku wykazały wielokrotny wzrost eksportu w okresie od stycznia do maja, w porównaniu z danymi z roku ubiegłego. Odbiorcami omawianych warzyw są już nie tylko kraje wschodniej i środkowej Europy. Zaczynamy również odważniej wchodzić na rynki Niemiec, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

WE WSZYSTKICH KOLORACH TĘCZY

Rośliny rabatowe, balkonowe i zioła na kwietnikach w donicach i wiszących pojemnikach mogli obejrzeć oraz porównać ci, którzy przyjechali w dniach 5 i 6 sierpnia na Dni Otwarte firmy Bruno Nebelung Polska do Gawartowej Woli.

WARSZTATY EKOLOGICZNE

Międzynarodowe spotkanie "warzywa ekologiczne w badaniach i praktyce" zorganizowane w Skierniewicach 27–28 lipca zgromadziło ponad 100 gości (fot. 1) — naukowców, przedstawicieli administracji państwowej, organizacji ekologicznych, firm certyfikujących, dostawców ekologicznych środków produkcji oraz producentów. Organizatorami byli Instytut Warzywnictwa, stacje doświadczalne Uniwersytetu w Wageningen w Holandii oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.