Strona główna Tagi NULL

NULL

W STANACH ZJEDNOCZONYCH AMERYKI PO 30 LATACH

W czasie wyjazdu do USA (12–29 sierpnia br.) z grupą 43 polskich sadowników i szkółkarzy miałem okazję odwiedzić spółkę Auvil w Orondo. W latach...

W OTWOCKU O MARKETINGU WARZYW SZKLARNIOWYCH

2 września firma De Ruiter Seeds już po raz piąty zaprosiła producentów na konferencję poświęconą marketingowi warzyw szklarniowych. Tym razem spotkanie miało miejsce w Otwocku Wielkim. Rozpoczęło się ono w gospodarstwie prowadzonym przez rodzinę państwa Jadwigi i Romana Szklarzów (fot. 1), producentów zajmujących się uprawą pomidorów już od 20 lat, a od dwóch lat zrzeszonych w grupie Vegapol (czyt. też HO 4/2005). Udostępnili oni zwiedzającym swoje szklarnie o powierzchni 6 hektarów.

UPRAWA GOŹDZIKÓW Z GRUPY SUNFLOR

Podczas tegorocznych Dni Otwartych firmy Bruno Nebelung Polska Jeroen de Kuijer z holenderskiej firmy B. Kooij & Zonen B.V. przedstawił możliwości całorocznej produkcji goździków...

NIE TYLKO PAPRYKA

Producenci zainteresowani uprawą papryki 27 lipca br. mogli zobaczyć odmiany firmy De Ruiter Seeds, uprawiane w gospodarstwie Jacka Marca w miejscowości Karwin (koło Proszowic). Bieżący sezon...

JESIENNE NAWOŻENIE W SADACH

Przełom lata i jesieni oraz jesień w sadach to przede wszystkim okres zbioru owoców oraz tych zabiegów agrotechnicznych, które mają na celu poprawę jakości owoców, przede wszystkim ich wybarwienia, jędrności i przydatności do przechowywania. Tradycyjnie późna jesień to okres doglebowego nawożenia sadów potasem i fosforem w celu poprawy zaopatrzenia drzew w te składniki w przyszłym sezonie wegetacyjnym. Dodatkowo tam, gdzie odczyn (pH) gleby jest zbyt kwaśny, wykonuje się wapnowanie gleb. Te trzy elementy bez wątpienia stanowią tradycyjny model nawożenia sadów po zbiorach owoców. Warto może się zastanowić, czy z jednej strony powielanie takiego modelu nawożeniowego jest rzeczywiście skuteczne w każdym przypadku, a z drugiej strony, czy ten standard nawożeniowy nie powinien być uzupełniony o inne elementy dodatkowo poprawiające zaopatrzenie drzew w składniki niezbędne do ich dobrego wzrostu, zwłaszcza wczesną wiosną.

PAPRYKA POLOWA CORAZ BARDZIEJ POPULARNA

Od kilku lat w okolicach Włocławka uprawia się paprykę polową dla przemysłu przetwórczego. Duże zapotrzebowanie ze strony chłodni spowodowało, że w tym roku warzywo to uprawiane było na dość dużej powierzchni. W większości są to małe plantacje, ogrodnicy bowiem chcą nabrać doświadczenia w uprawie i przekonać się, jaka jest opłacalność tej produkcji. Nie brakuje jednak także plantacji, które liczą po kilka hektarów.

CZAS NA STORCZYKI?

Jeszcze 10 lat temu doniczkowe storczyki z rodzaju falenopsis (Phalaenopsis sp.) uważane były za towar ekskluzywny. Cena ich sięgała równowartości 20 euro/szt. Spowodowane to było trudnościami w opanowaniu wydajnych metod rozmnażania tych roślin z merystemów, a produkcja roślin pochodzących z siewu nasion była droga. W efekcie zmodyfikowania technologii mnożenia oraz uprawy obniżyły się jednak ceny storczyków doniczkowych w Europie Zachodniej i, wraz ze ich wzrostem popularności na rynku naszego kontynentu, zaczęto je coraz powszechniej kupować także w Polsce. Przy europejskiej cenie detalicznej spadającej nawet do 7–8 euro/szt. klienci docenili zarazem długotrwały efekt ozdobny, jaki daje falenopsis. Kwitnienie trwa trzy lub więcej miesięcy i z reguły kilkakrotnie się powtarza w domu nabywcy. Co więcej, kiedyś uznawane za rośliny kapryśne, storczyki te okazały się niekłopotliwe w uprawie mieszkaniowej. Wprawdzie uprawa towarowa nie jest tak prosta, jak domowa, ale interesuje się nią coraz więcej europejskich producentów roślin ozdobnych.

ZBIÓR KOMBAJNOWY SZANSĄ DLA PRODUCENTÓW WIŚNI

Od 1995 roku produkcja owoców wiśni wzrosła w Polsce o połowę. W ostatnim okresie obserwuje się wzrost produkcji owoców tego gatunku również na Węgrzech i na terenach...

ILE TON OGÓRKÓW MOŻNA ZEBRAĆ Z HEKATARA?

21 sierpnia w Bidzinach w rejonie Sandomierza firmy Spójnia HiNO Nochowo oraz Scotts Poland, BASF Polska i Świętokrzyski ODR zorganizowały pokaz odmian ogórków polowych...

FREZJE, PUSTYNNIKI, LILIE … (CZ. II)

W poprzednim odcinku, opublikowanym w HO 9/2005, przedstawiłam dwa gospodarstwa spośród tych odwiedzanych wiosną bieżącego roku przez członków Stowarzyszenia Producentów Ozdobnych Roślin Cebulowych. Tym razem opisuję kolejne dwa, które znalazły się na trasie tej wycieczki szkoleniowej w okolicach Częstochowy. Oba specjalizują się w uprawie lilii po osłonami.