Strona główna Tagi NULL

NULL

KARŁOWE PODKŁADKI I WSTAWKI SKARLAJĄCE DLA CZEREŚNI

Uprawa czereśni na skalę towarową jeszcze niedawno sprawiała wiele trudności. Nie było dobrych odmian, a przede wszystkim — słabo rosnących podkładek. Drzewa szczepione na siewkach czereśni ptasiej osiągały bardzo duże rozmiary, w okres owocowania wchodziły dopiero po 5 lub 6 latach wzrostu w sadzie, a na dodatek w pierwszych latach owocowania słabo plonowały. Silnie rosnących drzew nie można było ochronić przed chorobami i szkodnikami, zwłaszcza przed nasionnicą trześniówką — szkodnikiem powodującym robaczywienie czereśni. Z olbrzymich drzew bardzo trudno było zebrać owoce, a z najwyższych, peryferyjnych partii korony mogły je zebrać jedynie ptaki (fot. 1).

UPRAWA OGÓRKÓW W NORWEGII

Chociaż dla norweskich ogrodników produkcja ogórków jest najbardziej opłacalna od marca do listopada — gdy wchodzą zaporowe cła dla produktów importowanych — to jednak dla zapewnienia ciągłości dostaw konieczna staje się tam uprawa całoroczna. Uprawa jednej odmiany i przygotowanie do sprzedaży owoców na sztuki ułatwia dystrybucję i czyni produkt wygodnym do bezpośredniej sprzedaży w sieciach supermarketów. Bardzo ważnym elementem dystrybucji jest możliwość używania wspólnej marki "Norske Agurker" co nie tylko pozwala na identyfikację produktu przez konsumentów, ale również na promocję krajowych produktów.

SPOTKANIE W DĄBROWICACH

Zorganizowany po raz kolejny przez Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach Dzień Otwarty (2 czerwca) w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach zgromadził wielu sadowników z całej Polski. Uczestnicy spotkania na kilkudziesięciu hektarach mogli zapoznać się z prowadzonymi tam doświadczeniami i uzyskać wiele wskazówek z zakresu technologii uprawy zarówno znanych, jak i dopiero wprowadzonych gatunków i ich odmian. Spotkanie w Dąbrowicach było również okazją do zapoznania się z ofertą wielu wystawców proponujących usługi i środki produkcji dla sadownictwa.

ZNANE I NOWE ODMIANY POMIDORÓW

18 maja firma Seminis Vegetable Seeds zaprosiła producentów na prezentację odmian pomidora szklarniowego do obiektu prowadzonego przez firmę GMB Śmi­­giel Plus w Nowej Wsi...

OPAKOWANIA DLA JABŁEK W SUPERMARKETACH

Należy spodziewać się dalszego wzrostu samoobsługowej sprzedaży owoców, gdyż Polacy chętnie robią zakupy w supermarketach. Choć wydaje się, że w odróżnieniu od innych artykułów...

WEŁNA W KAMIENIU

12 czerwca gospodarstwo prowadzone przez Piotra i Marzenę Skoblów w Kamieniu Nowym koło Sandomierza w czasie Dnia Otwartego firmy De Ruiter Seeds (fot. 1)...

ATAK GRZYBÓW W SADACH WIŚNIOWYCH

Tegoroczna chłodna, długa wiosna, deszcze i wiatry w maju sprzyjały porażeniu drzew wiśni przez grzyby z rodzaju Monilinia (M. laxa i M. fructigena) wywołujące...

SMAK SYCYLIJSKICH POMIDORÓW

Czwarta Międzynarodowa Konferencja Pomidorowa firmy Syngenta Seeds zorganizowana na południu Sycylii w Punta Sampieri (rejon Pachino) zgromadziła około 250 uczestników z całego świata — ludzi związanych z uprawą handlem i promocją pomidorów, w tym wyjątkowo liczną, jak na przedsięwzięcie tego typu, grupę kilkudziesięciu dziennikarzy (fot. 1). Tematem przewodnim konferencji był smak pomidorów i możliwości różnego zastosowania poszczególnych typów pomidorów (fot. 2). Otwierający konferencję Fulvio Berton (fot. 3) dyrektor marketingu Syngenta Seeds podkreślał, że celem spotkania w takim gronie jest próba odpowiedzi na pytanie: co możemy zrobić razem, w celu wypromowania nowych sposobów spożycia pomidorów?

NAJNOWSZE TECHNOLOGIE WYTWARZANIA CIEPŁA

W "Haśle Ogrodniczym" 4–7/2004 opisane zostały urządzenia do magazynowania i spalania mazutu oraz wytwarzania ciepła (zbiorniki, kotły, palniki), a także uwarunkowania techniczne, ekonomiczne i prawne związane z budową i eksploatacją kotłowni opalanej olejem ciężkim. Nadal aktualne jest pytanie: z którego paliwa — węgla czy mazutu — ciepło jest tańsze?

UPRAWA TRUSKAWEK W RURACH

Simon Suiker jest Holendrem, który od kilku lat mieszka w Polsce i prowadzi gospodarstwo ogrodnicze w miejscowości Goszczanowiec koło Gościmia w województwie lubuskim. W Holandii zajmował się uprawą truskawek, dlatego wiedzę, zdobyte doświadczenie i technologię produkcji przeniósł do gospodarstwa w Polsce, w którym już od kilku lat uprawia truskawki w rurach. Produkcję tę prowadzi na powierzchni hektara. W najbliższym roku uprawa ta zostanie powiększona o kolejny hektar. W podobny sposób, jak zauważa plantator, uprawia się już większość truskawek w Holandii i Belgii. Jednym z czynników ograniczających rozwój tego typu uprawy w Polsce są wysokie koszty założenia plantacji "wiszących" truskawek. Mogą one jednak zwrócić się w ciągu 3 lub 4 lat prowadzenia takiej uprawy. W 2004 roku Holender sprzedając truskawki na krajowym rynku uzyskiwał za kilogram owoców średnio 10 zł. W tym roku ceny pierwszych owoców 'Elsanty' spadły do 8 zł/kg. Według plantatora, owoce zbierane z odmian truskawek powtarzających owocowanie — w gospodarstwie uprawia nową angielską odmianę 'Evie II' — znów pewnie będą kosztować około 10 zł/kg.