Strona główna Tagi NULL

NULL

PRZYSZŁOŚĆ ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN W OGRODNICTWIE (CZ. I)

Niedawno upłynął rok od przystąpienia naszego kraju do Unii Europejskiej. Wtedy nadzieje mieszały się z wątpliwościami. Obawy nie ominęły również ogrodników. Dziś, z perspektywy czasu, można rzec, że wątpliwości i nadzieje zastąpione zostały konkretnymi pytaniami i działaniem. Kilka z nich dotyczy ochrony roślin i powtarza się jeszcze dość często: "Czy liczba środków ochrony roślin na polskim rynku w najbliższym czasie radykalnie się zmniejszy?" "Jaki środki zostaną wycofane?" "W jakich rodzajach upraw nastąpią w tym względzie największe zmiany?"

WARSZAWSKI RYNEK GRUSZEK W LATACH 1997-2004

Owoce te zajmują czwartą pozycję na naszym rynku po jabłkach, wiśniach i śliwkach. W latach 1997–2004 produkowaliśmy rocznie 58 000–92 000 ton gruszek, przy czym trudno się dopatrzyć tendencji wzrostowej.

O PIECZARKACH I INNYCH GRZYBACH UPRAWNYCH…

mówiono 21 kwietnia w Skierniewicach podczas konferencji zorganizowanej przez Instytut Warzywnictwa. Prowadzący konferencję dr Krystian Szudyga (fot. 1) przedstawił zmiany, jakie nastąpiły na rynku...

NACZYNIA JESZCZE NIEPOŁĄCZONE

W Sandomierzu 12 i 13 kwietnia dyskutowali polscy producenci koncentratów oraz soków owocowych. W drugim dniu, w konferencji pod tytułem "Sandomierskie spotkanie sokowników", zorganizowanej przez firmę BEGEROW uczestniczyli także zaproszeni przedstawiciele producentów — dostawców surowców dla zakładów przetwórczych. Głównym tematem rozmów w tej części spotkania była sytuacja branży przetwórstwa owoców i warzyw w Polsce na tle uwarunkowań międzynarodowych.

ETYKIETY

Zgodnie z przepisami dotyczącymi organizacji rynku świeżych owoców i warzyw, za jakość towaru odpowiada dysponent produktu, czyli osoba fizyczna lub prawna czy jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, która wprowadza te towary do obrotu, oraz podmioty prowadzące działalność gospodarczą w zakresie produkcji, transportu, przygotowania produktu do sprzedaży, to jest pakowania i znakowania oraz sprzedaży. W myśl tych przepisów na każdym opakowaniu zawierającym świeże owoce i warzywa należy umieścić informacje niewprowadzające w błąd konsumenta co do tożsamości, rodzaju produktu, jego właściwości, ilości, pochodzenia, sposobu produkcji oraz nieprzypisujące produktom cech, których te nie posiadają. Informacje dotyczące produktu powinny znajdować się bezpośrednio na opakowaniu lub etykiecie, trwale do niego przytwierdzone.

TRUSKAWKOWO W SKIERNIEWICACH

Odbywająca się 12 kwietnia w Skierniewicach Ogólnopolska Konferencja Truskawkowa zgromadziła liczną rzeszę producentów owoców tego gatunku. Organizatorzy zadbali także o firmy oferujące środki produkcji, wstęp był bezpłatny, a zainteresowani mogli nabyć interesujące materiały konferencyjne za 20 zł. W wystąpieniu otwierającym konferencję dyrektor ISK prof. dr hab. Danuta Goszczyńska stwierdziła, że sytuacja, w jakiej znalazło się wielu krajowych producentów truskawek, nie napawa optymizmem. Polska z produkcją około 200 000 ton truskawek zajmuje 2. miejsce w Europie. Niestety, większość tej produkcji to surowiec dla przetwórstwa (prawie 100 000 ton mrożonych truskawek eksportujemy do UE), a ceny oferowane przez zakłady przetwórcze co roku spadają. W tej sytuacji konieczna jest intensyfikacja produkcji, integrowanie się producentów, zwiększenie nasadzeń odmian deserowych i wprowadzenie zasad IP. Polscy plantatorzy muszą się także liczyć ze stale rosnącą konkurencją ze strony Chin i Maroka, które dostarczają coraz więcej truskawek na rynek UE po bardzo niskich cenach.

OKIEM DORADCY

Koniec czerwca i początek lipca to okres wysiewu lub sadzenia warzyw poplonowych. Chciałabym zainteresować producentów uprawą selera naciowego. Wymagania klimatyczne i glebowe selera naciowego...

ZE SPÓŁDZIELNI DO SUPERMARKETU

W Piotrkowie Trybunalskim od kilku lat prowadzi działalność Piotrkowska Spółdzielnia Producentów Ogrodniczo-Rolnych. Jej dyrektorem jest Kamil Krasoń (fot.). Oferta handlowa obejmuje pełną gamę warzyw — od popularnie uprawianych w tym rejonie nowalijek po warzywa polowe. O tym, że taka forma współpracy się sprawdza, świadczyć może duży wzrost sprzedaży notowany przez spółdzielnię w minionym sezonie.

JAKOŚĆ OPAKOWAŃ KARTONOWYCH

W ciągu ostatnich kilku lat obserwujemy wyraźny wzrost zainteresowania wykorzystaniem opakowań tekturowych w rolno-spożywczym segmencie rynku oraz idące w ślad za tym rosnące wymagania klientów. Jakość i funkcjonalność opakowań to w chwili obecnej często podstawowe elementy, które decydują o rynkowym sukcesie bądź porażce oferowanego produktu.

NASZE JABŁKA W SUPERMARKETACH

W światowym obrocie jabłkami deserowymi coraz większą rolę odgrywają supermarkety i inne typy wielkopowierzchniowych sklepów. Większość, zwłaszcza młodych klientów, preferuje zakupy pod jednym dachem....