Strona główna Tagi NULL

NULL

NIE DRAŻNIJ SĄSIADÓW I KONSUMENTÓW

W ostatnim okresie obserwuje się na wsi stałe zmniejszanie się liczby rolników na rzecz ludności zatrudnionej poza rolnictwem. Zdarza się, że w wielu rejonach...

UPRAWA SZAFIRKÓW (CZ. I). W POLU

Wśród roślin drobnocebulowych reprodukowanych w Holandii szafirki (Muscari sp. — fot. 1) zajmują pierwsze miejsce. Areał ich uprawy w 2004 roku wynosił ponad 194 ha i w stosunku do roku 2000 wzrósł o 23%. Największe są plantacje szafirka armeńskiego (fot. 2) — M. armeniacum (127 ha). W ostatnich latach znacznie rozwinięto produkcję szafirka Auchera — M. aucheri (fot. 3) — odmiany 'Blue Magic' (22 ha) i szafirka szerokolistnego (fot. 4) —M. latifolium (11 ha). Ważną pozycję zajmuje także biała odmiana (fot. 5) szafirka groniastego — M. botryoides 'Album' (7,3 ha). Wszystkie wymienione gatunki i odmiany nadają się nie tylko do sadzenia w parkach oraz ogrodach, ale także są przyspieszane zimą i wczesną wiosną (uprawa na kwiaty cięte oraz w pojemnikach). W Polsce szafirki zasługują na większe rozpowszechnienie zarówno w uprawie polowej, jak i pod osłonami. Dają bowiem wysokie plony cebul przybyszowych, a pędzenie w szklarni trwa tylko 2–3 tygodni.

FERTYGACJA W SZKÓŁKACH CZ. II

W poprzedniej części artykułu, zamieszczonej w dodatku "Nawadnianie w szkółkach" ("Szkółkarstwo" 4/2005), Autor przedstawił zalety i wady fertygacji oraz omówił jakość wody, a także nawozów niezbędnych przy tej metodzie dokarmiania roślin (red.).

PRZED SEZONEM SKUPU OWOCÓW MIĘKKICH DLA PRZETWÓRSTWA

Na prośbę różnych krajowych organizacji zawodowych przedstawiam swój pogląd na temat możliwości poprawy sytuacji na naszym rynku owoców miękkich dla przetwórstwa. Jest to trudny i złożony problem. Wymaga różnych rozwiązań przy udziale wielu podmiotów, instytucji, organizacji branżowych, administracji państwowej i samorządów terenowych. Szczególnie ważne i wymagające pilnego określenia są formy współpracy producentów owoców z zakładami przetwórczymi oraz organizowanie grup producentów. Na konkretną pomoc Unii Europejskiej można liczyć tylko po przedstawieniu szczegółowego programu rozwoju naszego sadownictwa na najbliższe 5–10 lat. Niestety, takiego programu nie mamy, mimo propozycji, między innymi, przedstawianych przez mnie od wielu już lat. Chcę podkreślić, że omawiane tutaj propozycje dla poszczególnych grup partnerskich mogą być jednymi z wielu, jakie zostaną opracowane w kraju. Na ich podstawie należałoby przygotować wspólny wniosek, a nie kilka różnych prezentowanych w kraju i za granicą. Kilka sprzecznych lub niedokładnie opracowanych wniosków może bardzo zaszkodzić rozwiązywaniu problemu dotyczącego owoców miękkich — nie uzyskamy konkretnej pomocy, między innymi z Unii Europejskiej. Działajmy zgodnie mając jeden wspólny cel — sprostanie trudnym wyzwaniom i problemom, które czekają nas w najbliższej przyszłości.

PROGRAM OCHRONY JAKOŚCI OWOCÓW – OWOCE PESTKOWE I JAGODOWE

Głównym założeniem Programu Poprawy Jakości Owoców (PPJO) jest dopasowanie środków poprawiających jakość do uprawianego gatunku (jabłonie, grusze, truskawki, czereśnie i inne), technologii produkcji, jak również do przebiegu pogody i innych ważnych parametrów.

WRZOŚCE W DONICZKACH (CZ. II). ZASADY UPRAWY

W I części artykułu, zamieszczonej w "Haśle Ogrodniczym" 4/2005, Autor przedstawił najczęściej spotykane w uprawie doniczkowej gatunki i odmiany wrzośca (Erica sp.), z których najpopularniejszy jest wrzosiec delikatny (E. gracilis) — red.

DZIAŁY SPECJALNE PRODUKCJI ROLNEJ I ICH OPODATKOWANIE

Działalność rolnicza została wyłączona z opodatkowania podatkiem dochodowym, z wyjątkiem dochodów osiąganych z działów specjalnych, do których zaliczono wybrane rodzaje produkcji roślinnej oraz zwierzęcej.

CZUWANIE I CODZIENNOŚĆ

Zbieranie materiałów i pisanie tego felietonu przypadło na czas odejścia Ojca Świętego. Wielu z nas pytało zapewne, na jak długo starczą nam te dni,...

PRZEZIERNIK PORZECZKOWIEC – MONITORING UŁATWIA ZWALCZANIE

Od kilkunastu lat obserwuje się wzrost zagrożenia plantacji porzeczki czarnej i czerwonej przez przeziernika porzeczkowca (Synanthedon tipuliformis). Uszkodzenia powodowane są przez gąsienice szkodnika, które drążą korytarze w rdzeniu jednorocznych pędów. Zaatakowane pędy słabo rosną, zasychają i wyłamują się, przez co następuje zdecydowane zmniejszenie plonu. Im więcej zniszczonych pędów, tym straty w plonie są większe. Na wielu plantacjach przeziernik uszkadza 20–50% najmłodszych jednorocznych pędów (niekiedy i lokalnie więcej), na których byłoby najbardziej obfite owocowanie porzeczki czarnej w kolejnych latach. Ponadto zasychające i wyłamujące się pędy utrudniają pracę kombajnu. Źródłem szkodnika na nowych plantacjach mogą być sadzonki pobierane z zasiedlonych przez przeziernika krzewów w matecznikach i szkółkach oraz nalatywanie motyli z pobliskich, zaniedbanych plantacji. Występowanie i przebieg lotu motyli przeziernika najlepiej określić odławiając samce w pułapki feromonowe. Zwalczanie powinno się prowadzić w okresie intensywnego lotu motyli, aby zniszczyć je (przed złożeniem jaj przez samice) oraz wylęgające się gąsienice, zanim wgryzą się do pędów.

CHRYZANTEMY Z GRUPY SANTINI W TUNELU FOLIOWYM

Gałązkowe odmiany chryzantem o małych koszyczkach kwiatowych, średnicy 2–5 cm, cieszą się rosnącym zainteresowaniem florystów (czyt. też HO 11 i 12/2002). Służą bowiem jako cenne dodatki do kompozycji. Oferta firm zajmujących się sprzedażą sadzonek chryzantem z grupy Santini (nazwa obejmuje wszystkie odmiany o miniaturowych kwiatostanach, do uprawy na kwiaty cięte) z roku na rok jest coraz większa.
Odmiany te charakteryzują się nie tylko bogactwem barw kwiatów, ale i krótką reakcją fotoperiodyczną oraz dają możliwość uzyskania większego plonu z metra kwadratowego plantacji niż typowe odmiany gałązkowe. Nadają się do uprawy zarówno w szklarniach, jak i w tunelach foliowych. Produkcja ta może trwać zaledwie 2,5 miesiąca w okresie wiosenno-letnim, dzięki skróceniu fazy wegetatywnej z zalecanych 4 do 2 tygodni.