Strona główna Tagi Orzechy

orzechy

Orzechy mogą hamować wzrost komórek nowotworowych

Naukowcy dowiedli, że orzechy mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. To kolejny dowód na prozdrowotne działanie tej grupy produktów. Wyniki badania przeprowadzonego na Friedrich Schiller University Jena (Niemcy) opublikowano na łamach pisma "Molecular Carcinogenesis". 
 

Spadek eksportu ukraińskich orzechów włoskich

Według najnowszych danych w roku 2013 ukraiński eksport orzechów włoskich wyniósł 31,4 tys. ton to jest o 35% mniej wobec danych za rok wcześniejszy kiedy to wyeksportowano w sumie niecałe 48,3 tys. ton.

Światowy rynek orzechów laskowych

Jak informuje FAO na świecie corocznie produkuje się około 14,0 mln ton orzechów i owoców suszonych, a największymi rynkami – producentami są Stany Zjednoczone i kraje azjatyckie. Jak wynika z najnowszych danych za rok 2012, orzechy laskowe uprawiane są w około 30 krajach na całym świecie. W roku 2012 wielkość ich zbiorów to 914,0 tys. ton (to o 35% więcej wobec roku 2000) a średnia wielkość zbiorów z lat 2008-2012 oszacowano na 872,0 tys. ton.

Orzech włoski na polskich dróżkach

Orzech włoski - gatunek lubiany i popularny - coraz częściej wymyka się z parków i sadów do naturalnych i półnaturalnych środowisk, głównie na opuszczone pola - wynika z obserwacji prowadzonych w całej Polsce. W tych ucieczkach pomagają mu skrzętne gawrony.

Unijny rynek orzechów laskowych

Włochy to drugi pod względem wielkości produkcji tych orzechów kraj na świecie - tuż po USA, a przed Turcją. W sezonie 2013/2014 włoscy producenci spodziewają się bardzo dobrych zbiorów, które mogą być nawet o 46% wyższe wobec poprzedniego sezonu – około 125,0 tys. ton.

Unijny rynek orzechów włoskich

Zbiory orzechów włoskich w „unijnej 28” w sezonie 2013/2014 oszacowano wstępnie na około 102,5 tys. ton - to jest o zaledwie 1,4 tys. ton mniej wobec poprzedniego sezonu. Największym unijnym producentem tych orzechów, a zarazem ich netto eksporterem jest Francja, która około 86% swoich corocznych zbiorów kieruje na eksport na pozostałe rynki unijne, w tym głównie do Włoch, Hiszpanii oraz Niemiec.

Jedz włoskie orzechy by żyć dłużej

Hiszpańscy naukowcy twierdzą, że orzechy zmniejszają ryzyko śmierci z powodu chorób serca o co najmniej 55%, a z powodu raka o 40%.

Produkcja orzechów włoskich we Francji

Międzybranżowy komitet ds orzechów włoskich we Francji podał najnowsze dane dotyczące tegorocznych zbiorów tych orzechów. Według wstępnych ocen francuskie zbiory oszacowano na 13,0 tys. ton. co dobrym wynikiem.

UE kupi 200 tys. ton migdałów

W Unii Europejskiej produkuje się ok. 90 tys. ton migdałów rocznie, konsumpcja zaś przekracza 285 tys. ton. W sezonie 2012/13 UE prognozuje import ponad 200 tys. ton tych orzechów, głównie z USA. Najwięcej migdałów zjada się w Grecji.

Orzechy włoskie poprawiają jakość spermy

Amerykańscy naukowcy udowodnili, że spożywanie codziennej porcji orzechów włoskich może wpływać korzystnie na męskie nasienie. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie "Biology of Reproduction".