Strona główna Tagi Ozonowanie

ozonowanie

Ozonowanie dla zachowania jakości

Tritlen (O3), potocznie zwany ozonem, jest gazem nietrwałym. Jego cząsteczka jest bardzo niestabilna i ma krótki czas połowicznego rozpadu. Składa się z trzech atomów tlenu. W naturze cząsteczka taka powstaje podczas wyładowań elektrycznych w wyniku rozpadu i ponownego połączenia się cząsteczek tlenu według schematu 3O2→2O3, np. w efekcie niektórych reakcji chemicznych (m.in. pod wpływem promieni słonecznych UV, podczas burz). Charakterystyczny dla obecności tego gazu jest jego „świeży” zapach. Ozon może być także wytwarzany sztucznie. Służą do tzw. ozonatory.

Ozonowanie poprawia trwałość owoców

Na półkach krajowych sklepów można dziś znaleźć świeże owoce wyprodukowane nie tylko na polskich plantacjach, lecz także w krajach basenu Morza Śródziemnego (z Maroka czy Hiszpanii) lub egzotycznych (z Chile, Wenezueli, Ekwadoru czy Kostaryki). Jak można wytłumaczyć fakt, że owoce te są wysokiej jakości, pomimo dalekiej drogi, jaką przebyły, aby dotrzeć do marketu „za rogiem”? Clou mogą być: system uprawy, dobór odmian, lecz przede wszystkim trwałość owoców (ang. shelf-life).