Strona główna Tagi Pnącza

pnącza

Rośliny lecznicze medycyny Wschodu

Rośliny lecznicze stosowane w medycynie Wschodu stają się coraz popularniejsze w uprawie amatorskiej w Polsce, w efekcie czego ich produkcja rośnie. Wykorzystywane w celach leczniczych lub prozdrowotnych, ich korzenie, owoce oraz liście wpływają pozytywnie na poprawę ogólnego samopoczucia. Klientom zawsze jednak należy przypominać o tym, że w wypadku osób przewlekle chorych i cierpiących na różne dolegliwości, rośliny te nie mogą stanowić jedynego środka leczniczego, a tym bardziej nie wolno nimi samodzielnie zastępować właściwej terapii zaleconej przez lekarza.

Apetyt na jagody goji

Od kilku lat w sklepach ze zdrową żywnością, na targach żywności ekologicznej oraz w supermarketach w asortymencie pojawiły się suszone jagody goji. Właściwa nazwa dla rośliny, z której się je pozyskuje to kolcowój szkarłatny (Lycium barbarum), rzadziej kolcowój chiński (L. chinense). Cena 1 kg owoców jest dość wysoka, dochodzi nawet do 100 zł. W Polsce można z powodzeniem uprawiać kolcowój, więc być może jest to dobry sposób na dywersyfikację produkcji sadowniczej i uzyskanie dochodów.

Cytryniec chiński – owoc pięciu smaków

Cytryniec chiński to pnącze owocowe pochodzące z Chin. Jego owoce mają cenne właściwości wykorzystywane przede wszystkim w ziołolecznictwie. Czy należy go traktować jako kolejny superowoc, tak jak np. jagodę Goji? Raczej nie. W Polsce nie ma też, jak dotychczas, upraw towarowych tej rośliny. Warto jednak ją poznać, bo… warto.

Pyrostegia powabna

Roślina ta u nas jest praktycznie nieznana i żadna polska firma jej nie rozmnaża. W styczniu 2014 r. pokazano ją na targach IPM w niemieckim Essen. Kwitnąca pyrostegia jest piękna. Jako roślina ciepłolubna w naszym kraju może być eksponowana wyłącznie w pojemnikach, na zimę wnoszonych do ogrzewanych pomieszczeń.

Aktinidia – pnącze nie tylko ozdobne

Rodzaj Actinidia obejmuje około 60 gatunków, występujących głównie w Azji Południowowschodniej (Rosja, Chiny). W uprawie znajduje się aktinidia smakowita (A. deliciosa), tak zwane kiwi, oraz "aktinidie chińskie" uprawiane u nas. Są one przedstawicielami gatunków wielkoowocowych. Grupa aktiniidii drobnoowocowych dzieli się na trzy sekcje: Strigosae, Maculatae i Leiocarpae. Tylko w ostatniej z nich znajdują się gatunki o jadalnych owocach: aktinidia pstrolistna (A. kolomikta) i aktinidia ostrolistna (A. arguta), które bez problemu mogą być produkowane w Polsce. Gatunki drobnoowocowe odznaczają się znacznie większą odpornością na mróz i tylko te nadają się do uprawy w cieplejszych regionach naszego kraju.