Strona główna Tagi Polska żywność

polska żywność

Paszportyzacja polskiej żywności

Żywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Już wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.

Polska Smakuje w turystyce

Przedstawiciele kierownictwa Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Polskiej Organizacji Turystycznej podpisali w piątek, 26 czerwca list intencyjny dotyczący współpracy branży turystycznej z lokalnymi producentami żywności.

Bez marki, ale tanio

Wartość eksportu polskiej żywności za 2018 rok prawdopodobnie znacznie przekroczy 29 mld euro, co będzie najlepszym wynikiem w dotychczasowej historii. Polscy producenci, aby rozwijać się na zagranicznych rynkach, muszą cały czas utrzymywać wysoką jakość i konkurencyjną, niską cenę.

Handel zagraniczny polskimi pomidorami

Ponad połowę produkowanych w kraju pod osłonami warzyw stanowią pomidory. Według danych GUS w ubiegłym roku zebraliśmy ich około 550 tys. ton. Eksport pomidorów z Polski w 2016 roku osiągnął prawie 95 tys. ton. Więcej jednak importujemy. W ubiegłym roku było to 142 tys. ton, o 1% mniej, niż w roku 2015. Dwie trzecie z tej ilości zakupiły kraje Unii Europejskiej, prawie całą pozostałą ilość – Białoruś.

Czarny PR polskiej żywności

Polska żywność podbija Europę. Jesteśmy czołowym eksporterem mięsa drobiowego czy jaj. Produkowana przez nas żywność jest ceniona ze względu na wysoką jakość, co sprawia, że przez część krajów jesteśmy postrzegani jako zagrożenie dla ich przemysłu spożywczego. Tak należy traktować czeski czarny PR przeciwko polskiej żywności, w tym ostatnio jaj – ocenia Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.