1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Prow
Tag:

prow

Dopłaty 2020: wnioski do 15 czerwca

Do 15 czerwca 2020 r. przedłużono termin składania wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych w ramach PROW (dotyczy działania Rolnictwo ekologiczne, działania Dobrostan zwierząt, płatności ONW, Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego oraz premii w ramach działania zalesieniowego).

Jak państwo wspiera rolnictwo ekologiczne?

Niespójne i nieskuteczne wieloletnie działania państwa na rzecz rolnictwa ekologicznego i wprowadzania do sprzedaży jego produktów – czytamy w raporcie NIK.

Usprawnienie wydatkowania środków finansowych

Rada Ministrów przyjęła 30 lipca projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu usprawnienia procesu wydatkowania środków finansowych w ramach systemów wsparcia bezpośredniego oraz w ramach działań objętych zintegrowanym systemem zarządzania i kontroli.

60 tys. zł na restrukturyzację małych gospodarstw – już można składać wnioski

Od 28 lutego do 29 marca 2019 r. w oddziałach regionalnych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa można składać wnioski o przyznanie pomocy na "Restrukturyzację małych gospodarstw".

60 tys. zł bezzwrotnej premii na restrukturyzację małych gospodarstw

Ogłoszono nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach restrukturyzacji małych gospodarstw. Dokumenty będzie można składać w dniach od 28 lutego do 29 marca 2019 roku.

Nie będzie wsparcia na zakładanie nowych sadów?

We wrześniu zarząd Świętokrzyskiej Izby Rolniczej  zwrócił się do Philipa Hogana, komisarza UE ds. rolnictwa, z postulatami kontynuowania wsparcia dla sadowników poszkodowanych przez rosyjskie embargo. ŚIR przedstawiła konkretne propozycje. W listopadzie ministerstwo rolnictwa odniosło się do tych postulatów.

100 tys. zł na działalność pozarolniczą – wnioski od 15 października

Od 15 października do 13 listopada można składać w oddziałach regionalnych ARiMR wnioski o przyznanie 100 tys. zł "Premii na rozpoczęcie działalności pozarolniczej". Pomoc taka jest finansowana z budżetu PROW 2014 - 2020, a tegoroczny nabór jest drugim z kolei przewidzianym dla całego kraju - poprzedni został przeprowadzony w 2017 roku. W tegorocznym naborze do wykorzystania jest 1,98 mld zł.

Ostatni dzień na złożenie wniosku o premie dla młodych rolników

30 lipca jest ostatnim dniem, w którym młodzi rolnicy mogą w oddziałach regionalnych ARiMR składać wnioski o przyznanie pomocy w ramach działania  PROW  2014 – 2020  ,,Premie dla młodych rolników’’.

Od 30 lipca wnioski o wsparcie na tworzenie grup

Wnioski o przyznanie wsparcia na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" PROW 2014 - 2020 można składać od 30 lipca do 14 września w Oddziałach Regionalnych ARiMR.

100 tys. euro rocznie na tworzenie grup producentów – wnioski od 30 lipca

Wnioski o przyznanie wsparcia na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" PROW 2014 - 2020 można składać od 30 lipca do 14 września w Oddziałach Regionalnych ARiMR.

Ostatnie artykuły

Nowalijki – na czasie

Mimo całorocznej dostępności warzyw i owoców, nowalijki wciąż funkcjonują, jako coś innego, wyjątkowego, na co się czeka. Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Ważne, żeby były polskie i najlepiej uprawiane w gruncie. Urozmaicają nasze posiłki i zaspokajają tęsknotę za czymś świeżym. Stanową pokusę, której wiosną warto się oprzeć – to ocena ekspertów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.