Strona główna Tagi Soki jabłkowe

soki jabłkowe

Ukraina w piątce liderów producentów soków

Z produkcją rzędu 100 tys. ton koncentratu soku jabłkowego Ukraina mieści się w pierwszej piątce światowych producentów KSJ. Eksport tego produktu oscyluje wokół 30% produkcji.

Evelina dla wegan

Ale nie tylko: All Natural Drink from Evelina® to w 100% naturalny napój bezalkoholowy składający się ze świeżo wyciśniętego, naturalnie mętnego soku jabłkowego, świeżej wody (niegazowanej) i szczypty świeżo wyciśniętego soku z cytryny. 

Nowość w marketach. Maszyny wyciskające sok z jabłek

W Holandii ruszył pilotażowy projekt, który może mieć także ogromne znaczenie dla polskich producentów jabłek. Chodzi o wprowadzenie do sieci detalicznych maszyn, które tłoczą świeży sok z jabłek. Klienci mogą je samodzielnie obsługiwać.

Nie opłaca się zbierać jabłek. Nie trafią na rynek europejski

Argentyńscy sadownicy wstrzymali się ze zbiorem jabłek na świeży rynek. Ceny są tak niskie, że nie opłca im się sprzedawać owoców. Szacuje się, że w sadach pozostało jeszcze ponad 60 proc. jabłek.

Polska importerem rosyjskiego soku jabłkowego

W Andrzejki rosyjski portal kgd.ru (z Kaliningradu) powołując się na rządową agencję TASS przekazał radosna wiadomość: z obwodu kaliningradzkiego wysłano do Polski pierwszy transport soku jabłkowego – 18 tysięcy litrów. Wyprodukowano go z miejscowych jabłek.

Z ziemi polskiej do włoskiej

I nie trzeba się w tytule doszukiwać błędu. Za to portal corrierortofruticolo „odkrył” na swoim, czyli włoskim podwórku sok jabłkowy zapakowany w bag-in-box. Co tak zaskoczyło włoskich specjalistów z fachowego przecież portalu?

Polacy spożywają coraz mniej jabłek

W naszym kraju od kilkunastu lat trwają dwa trendy w produkcji jabłek. Pierwszyto wzrost produkcji, drugi - spadek spożycia. Zbiory wzrosły z 2,0 do 4,0 mln ton, a spożycie spadło z 27 kg do 13 kg na mieszkańca (M). 
 

Wypijamy 13 litrów soku rocznie na osobę

Według najnowszego raportu AIJN (Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych) spożycie soków w Polsce rośnie i nasz kraj jest kluczowym graczem na rynku sokowniczym w Europie Środkowo-Wschodniej. Jednak Polacy piją wciąż za mało soków – tylko ponad 13 litrów rocznie na osobę, co stanowi ponad połowę mniej niż wiodące prym w zestawieniu Niemcy.

Rośnie produkcja soków w Polsce

Dynamicznie rośnie produkcja soków pitnych w Polsce - wynika z informacji zebranych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Polska potęgą w produkcji soków owocowych

Polska powoli staje się potęgą w produkcji soków z owoców, a szczególnie wytwarzanych z jabłek - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.