Strona główna Tagi Superfood

superfood

Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej

Rozpoczęły się zbiory jagody kamczackiej. Plantatorzy chcą pokazać jak wygląda i jak smakuje popularna kamczatka. 26-27 czerwca zapraszają na samodzielne zbiory i degustacje na plantacjach w całej Polsce. 3 lipca będzie można zrobić to w Warszawie. W praskim Centrum Koneser zobaczymy sadzonki z owocami, świeże owoce, szeroką gamę przetworów i dania znakomitych Szefów Kuchni. Wszystko to w ramach programu "Czas na polskie superowoce!".

Borówki ulubionym owocem dietetyków

Borówka zdobyła tytuł „Najlepszego owocu świata 2020 według dietetyków”. Plebiscyt zorganizował największy w Polsce portal kierowany do zawodowych dietetyków i ludzi interesujących się zdrowym żywieniem - Dietetycy.org.pl. W sześcioetapowym konkursie rywalizowało 48 gatunków. Spotkanie dwóch środowisk i uroczystość wręczenia tytułu odbyła się na plantacji w Jastrzębiej Starej, w powiecie grójeckim.

Czerwone superowoce częścią dań i ich ozdobą

Maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jemy je świeże, w koktajlach i ciastach. Czerwone owoce są też często wykorzystywane do dekoracji, zwykle na słodko, rzadziej do sałatki. Zawsze z boku talerza, tak jest w domach i w restauracjach. Świetnie się do tego nadają, są piękne i mają dużo pozytywnych konotacji, są świeże, energetyczne, romantyczne, ale nie muszą być tylko elementem dekoracyjnym, mogą być częścią dania. Oto kilka inspirujących propozycji użycia owoców jagodowych. Od startera, poprzez drugie danie, rybne i mięsne, aż pod desery.

Eliksir życia

Jagoda kamczacka to gatunek, którego owoce mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Powstający z nich sok, zwany eliksirem życia powinien znaleźć się w codziennej diecie, szczególnie teraz, w dobie pandemii, gdy konieczne jest budowanie odporności. O uprawie tego gatunku, przetwórstwie owoców, zagrożeniach i perspektywach rozmawiałam z Małgorzatą Jaszyk i Marcinem Jaszyk, właścicielami firmy Nutracevit i marki soku Biohaskap.