Strona główna Tagi Suszenie

suszenie

Suszone, kiszone i mrożone – moc polskich warzyw poza sezonem

Wszyscy chcemy mieć dostęp do pysznych i zdrowych warzyw niezależnie od pory roku. O ile od wiosny do jesieni mamy możliwość zakupu wielu krajowych, sezonowych warzyw to zimą sytuacja nieco się komplikuje. Na sklepowych półkach dominują wówczas produkty importowane, które zazwyczaj smakiem i wartościami odżywczymi nie dorównują wspaniałym polskim warzywom.

Owoce i warzywa w każdym posiłku przez całą zimę

Czas pandemii to częstsze gotowanie, więcej czasu na dobór składników i bardziej odpowiedzialne podejście do zdrowia. W początkach pandemii niepewność kazała nam kupować makaron, ale jeszcze w kwietniu wielu konsumentów zwróciło się w kierunku mrożonek. Lady chłodnicze wielu sklepów na przednówku świeciły pustkami. Zima to tradycyjnie boom na produkty mrożone. Dobrze oceniana jest też oferta produktów suszonych i liofilizowanych. Dla wielu to już częsty dodatek do owsianki, musli, granoli, lodów i innych deserów. Ale potencjał tych kategorii jest większy.