Strona główna Tagi światowy indeks bezpieczeństwa żywnościowego

światowy indeks bezpieczeństwa żywnościowego

Utrzymać sukces inwestycyjny z ostatnich pięciu lat

Dostęp do nowych technologii, partnerstwa publiczno-prywatne i programy wspierające są kluczowymi czynnikami wpływającymi na poprawę bezpieczeństwa żywnościowego. Trwały wzrost gospodarczy w krajach rozwijających się, który miał miejsce w ciągu ostatnich pięciu lat, pozwolił rządom skupić się na poprawie struktury krajowych systemów bezpieczeństwa żywnościowego, co zwiększyło dostęp do lepszej jakościowo żywności. Wyznaczenie priorytetów dla sektora rolnego oraz inwestycje w kluczowe struktury wspierające bezpieczeństwo żywnościowe, miały największy wpływ na osiągnięcie lepszych wyników w tym okresie. Z jednej strony wciąż zbyt wielu ludzi na świecie głoduje, jednak z drugiej poczyniono znaczne postępy w dziedzinach, które bezpośrednio przyczyniają się do poprawy wydajności krajowych systemów żywnościowych w zakresie zapewnienia powszechnego dostępu do wartościowej żywności.